De overheid is een van de grootste werkgevers van Nederland. In 2019 werden er zo’n 525.000 overheidsbanen geteld, een aantal dat neerkomt op maar liefst vijf procent van het totale aantal banen in ons land. Werken bij de overheid biedt je dus tal van loopbaankansen als je op zoek bent naar een nieuw uitdaging. Bovendien zijn de vacatures bij de overheid ook ontzettend divers. De kans is dus groot dat werken bij de overheid ook bij jou past. Toch blijkt dat veel professionals bij het maken van keuzes op carrièregebied niet direct denken aan een overheidsbaan. Dat is jammer, want de overheid is een stabiele branche met tal van interessante banen. Daarom brengen we in dit artikel voor het voetlicht welke veelzijdige loopbaankansen de overheid heeft te bieden.
Wat betekent de term overheid?
De term ‘overheid’ is de overkoepelende term voor verschillende bedrijfstakken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee hoofdsegmenten die op hun beurt weer zijn onder te verdelen in afzonderlijke segmenten: openbaar bestuur en veiligheid. Provincies, gemeenten, rechterlijke macht, waterschappen en rijksoverheid vallen onder openbaar bestuur. Politie en defensie vallen onder veiligheid. Binnen deze overheidssegmenten bevinden zich tal van beroepsrichtingen. Dankzij deze diversiteit heb je de keuze uit de meest uiteenlopende beroepen. Als bijvoorbeeld beroepsmilitair of politieagent kom je in dienst bij de overheid, maar ook met een baan bij een gemeentelijke instelling of de rechtbank werk je voor de Nederlandse overheid.
Het is aan te raden je eens te oriënteren op een carrière bij de overheid als je op zoek bent naar een baan in een van de volgende branches:
• Sociaal Domein;
• Openbaar bestuur, veiligheid en juridisch;
• Economisch-administratief;
• Commercieel;
• Management;
• Techniek;
• ICT.
Wat zijn de voordelen van werken bij de overheid?
Een van de aspecten die de overheid tot een aantrekkelijke werkgever maakt, is de veelzijdigheid. Een ander kenmerk van werken bij de overheid is de stabiliteit. Maar liefst negentig procent van de medewerkers werkt in vaste dienst. Het gemiddelde in Nederland ligt op 74 procent. Daarom is het zeer aannemelijk dat je een stabiele carrière opbouwt met een overheidsbaan. Een ander noemenswaardig voordeel van werken bij de overheid is dat werken in deeltijd vaak is geaccepteerd. Daarbij is wel een verschil te zien tussen de verschillende overheidssegmenten. De meeste mensen werken bijvoorbeeld in deeltijd bij gemeenten en de minste deeltijdbanen zijn te vinden bij defensie. Maar over het algemeen werkt ruim een derde van de medewerkers bij de overheid in deeltijd en dit betreft minder dan 35 uur per week. Als je op zoek bent naar een deeltijdfunctie, heb je dus grote kans die te vinden in een betrekking bij de overheid.
Groot aanbod aan vacatures bij de overheid
Er zijn steeds meer vacatures te vervullen bij de overheid, waaronder vacatures bij woningcorporaties en gemeenten. Dit ondanks het feit dat werknemers die daar in dienst zijn relatief weinig van baan wisselen. Voor een groot deel wordt dit veroorzaakt door de toenemende vergrijzing in ons land. Veel mensen gaan met pensioen en daarom zijn er nieuwe mensen nodig om de vrijgekomen plekken op te vullen. Welke studie je ook hebt gedaan, welke werkervaring je ook hebt of wat jouw achtergrond ook is, grote kans dat je bij de overheid een baan vindt die je op het lijf is geschreven.