Langstraat Vandaag

Verantwoord je houtkachel aansteken, hoe doe je dat?

Donderdag 28 april 2022 door redactie

Heb je een houtkachel, dan wil je die natuurlijk verantwoord en duurzaam stoken. Op die manier heeft je omgeving geen last van jouw mooie houthaard, en kun je zorgeloos genieten van de charme die het haardvuur je brengt. Maar verantwoord stoken gaat helaas niet vanzelf: er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het aansteken van je haard. Dat geldt voor een binnenkachel, maar ook zeker voor een tuinkachel die je op hout stookt. Benieuwd hoe je dat doet? In dit blog vertellen we je er meer over, zodat je voortaan duurzaam in je houthaard kunt stoken.

 

Verantwoord hout, een verantwoorde kachel

Heb je jouw houthaard nog niet in huis, of wil je je oude haard vervangen door een duurzamer model? Let bij de aanschaf dan op het energielabel van de haard. Een houthaard in Noord-Holland kopen doe je bijvoorbeeld bij Krul Alltech, waar alle haarden aan de meest recente duurzaamheidseisen voldoen. Daarmee garandeer je jezelf van een hoog rendement en de mogelijkheid om duurzaam te stoken. Je eigen stookgedrag blijft daarbij van groot belang. De manier waarop je stookt, maakt het verschil tussen verantwoord en onverantwoord stoken. Let bijvoorbeeld ook op de kwaliteit van het hout dat je in de kachel stookt. Dat moet vrij zijn van verf, beits en andere chemische stoffen, en moet daarnaast de juiste vochtigheidsgraad hebben (tussen de vijftien en twintig procent).

 

Een houthaard aansteken

Duurzaam stoken begint al bij het aansteken van je haard. Dat doe je het beste volgens de Zwitserse methode: daarbij steek je het hout van bovenaf aan, waardoor er een vrijwel volledige verbranding ontstaat. Hieronder vertellen we je precies hoe dat in zijn werk gaat:

 

  • De houtblokken stapel je kruislings op elkaar, eerst de dikke blokken, dan de dunnere.

  • Bovenop de stapel leg je de aanmaakblokjes.

  • Je steekt de stapel vervolgens van bovenaf aan.

 

Op die manier ontstaat er een vrijwel volledige verbranding, waarbij minder uitstoot en fijnstof vrijkomt dan bij een andere aansteekmethode.

 

Een pelletkachel met een hoog rendement

Je kunt ook voor een pelletkachel kiezen, wanneer je het jezelf makkelijk wilt maken om verantwoord te stoken. Een pelletkachel heeft namelijk een hoog rendement en maakt duurzaam stoken eenvoudig. In plaats van hout gebruik je in zo’n kachel houtpellets. Een pelletkachel stoot doorgaans minder rook en fijnstof uit dan een ‘gewone’ houthaard, waardoor het een geschikte keuze is wanneer je duurzamer wilt stoken.
Meer nieuws