Langstraat Vandaag

Nader onderzoek naar stank in Waalwijk

Woensdag 12 oktober 2016 door redactie

De gemeente Waalwijk laat aanvullend onderzoek doen naar stankoverlast vanaf bedrijventerrein Haven. Dit heeft het college vandaag besloten. De Omgevingsdienst Midden en West-Brabant (OMWB) zoekt uit wat aanvaardbare stankhinder is en of die overlast binnen de wettelijke normen van het provinciale geurbeleid blijft. De resultaten van dat onderzoek worden nog dit jaar verwacht.

Al diverse jaren komen er bij de gemeente meldingen binnen over een penetrante geur (diervoeder/vlees), afkomstig van bedrijventerrein Haven. Daarom werd in juli vorig jaar een onderzoek gestart met geurdetectoren. Bij drie bedrijven, enkele particulieren en in het openbaar gebied werden die zogeheten e-noses geplaatst. Het onderzoek liep tot 1 november. In die periode zijn 93 klachten over stank binnengekomen, 53 daarvan konden gekoppeld worden aan drie ondernemingen op het bedrijventerrein.

Het e-noses onderzoek heeft uitgewezen dat de stank te herleiden is naar twee bedrijven (Jonker Petfood en Van Gorp Diervoeders). Dat geldt niet voor een derde bedrijf (Henningsen Nederland) op individueel niveau, maar wel in combinatie met de twee eerdergenoemde ondernemingen. Deze uitkomsten betekenen echter niet dat de genoemde bedrijven de wet overtreden.

Op basis van de resultaten van het onderzoek bekijkt de OMWB wat een mogelijke vervolgaanpak is. Een vervolgonderzoek met de techniek van de e-noses had niet de voorkeur van het college. Het is de vraag of een dergelijk onderzoek nieuwe en bruikbare informatie oplevert. Bovendien zijn de kosten ervan relatief hoog.
Meer nieuws