Langstraat Vandaag

Kopje koffie? Doe eens duurzaam!

Dinsdag 24 augustus 2021 door redactie

Duurzaam doen hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Door een paar kleine aanpassingen in je levensstijl kun je er al voor zorgen dat jouw impact op het milieu en je omgeving een stuk positiever is. Dat begint al bij het kopje koffie dat je iedere dag drinkt. Wist je dat je ook dat duurzaam kunt maken? Bijvoorbeeld door te letten op waar je koffie vandaan komt, welke keurmerken het heeft en hoe milieuvriendelijk het koffiecupje zelf eigenlijk is. Benieuwd welk koffiecups het meest duurzaam zijn? We vertellen het je in dit artikel.

 

Gecertificeerde koffie

Het is belangrijk dat de koffie die je koopt een goede, biologische oorsprong heeft. Let bij het kopen van je koffie dan ook op keurmerken zoals het Fairtrade keurmerk. Ook Rainforest Alliance is een keurmerk waar je op kunt letten. Je herkent dit soort keurmerken aan de logo’s op de verpakking. De Rainforest Alliance zet zich niet alleen in om de koffie zo milieuvriendelijk mogelijk e laten verbouwen, maar helpt ook de koffieboeren met het ontwikkelen van efficiëntere landbouwmethodes en het gebruik van minder bestrijdingsmiddelen. Dat is goed voor de boeren, goed voor de koffie, en uiteindelijk ook goed voor jou.

 

Biologisch afbreekbare koffiecupjes

Misschien wist je al dat je de koffiecupjes voor jouw koffiemachine tegenwoordig in recyclebare of herbruikbare uitvoering kunt kopen. Nespresso cups zijn bijvoorbeeld recyclebaar. Maar wist je dat het nog makkelijker en duurzamer kan? De koffiecupjes van De Koffiejongens zijn bijvoorbeeld 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat ze in een composteringsinstallatie nog sneller zullen vergaan dan een mandarijnenschil. Ze kunnen na gebruik gewoon in de groene bak. Dat levert geen afval op en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de voedzame koffieprut ook op de composthoop belandt. Die koffieprut kan vervolgens gebruikt worden als voedingsbodem voor allerlei planten. Zonde wanneer dat bij het restafval belandt, toch?

 

Van begin tot einde duurzaam

Als laatste kun je ook letten op de verpakking waarin je koffie vervoerd wordt. Komt daar veel plastic bij kijken, of is die verpakking recyclebaar? Door minder plastic of niet-recyclebare materialen te kopen draag je je steentje bij om de afvalberg te verkleinen. De koffie van De Koffiejongens is van het begin tot het einde duurzaam. Hun verpakkingsmaterialen zijn namelijk FSC-gecertificeerd, wat betekent dat de bomen die gebruikt worden om dit karton te maken duurzaam beheerd worden. Het lukt hen daarnaast om 95% van de bestellingen die zij krijgen met de fiets of lopend te bezorgen.

 

Koffieabonnement

Op zoek naar duurzame koffie voor jouw kantine, of voor thuis? Met een abonnement op duurzame koffie zit je goed. Een abonnement op koffie van De Koffiejongens zorgt ervoor dat je nooit meer zonder (duurzame) koffie komt te zitten. Je kunt het abonnement precies afstemmen op jouw wensen, of je nu een grootverbruiker bent of slechts een paar kopjes per dag drinkt. Duurzaam koffie drinken wordt zo dus nóg makkelijker!
Meer nieuws