Langstraat Vandaag

Het COVID-19 virus en jouw organisatie, hoe verder?

Donderdag 23 april 2020 door redactie

De tijden van vrijheid en onbezorgdheid zijn met het COVID-19 (corona) virus nu enigszins voorbij. Men maakt zich grote zorgen over onze gezondheidszorg, economie en maatschappij. Hoe nu verder is de vraag. Ook een organisatie kan deze vraag hebben, want ook organisaties worden soms hard geraakt door de corona-crisis. In verschillende branches staan bedrijven op omvallen, denk hierbij aan de dienstverlening, horeca en entertainment branche. Deze organisaties hebben duizenden mensen in dienst welke ook de nare gevolgen van deze crisis kunnen ervaren in de vorm van werkeloosheid als deze onheilspellende crisis nog lang voort duurt. Al met al een complexe situatie met veel onduidelijkheden. Toch proberen wij met deze geldende onduidelijkheden toch wat meer antwoord te kunnen geven op de vraag hoe u als organisatie verder kan.

Nieuwe corebusiness

Mocht je als organisatie nu niet verder kunnen met de corebusiness van het bedrijf zou je kunnen overwegen om wat anders te gaan doen als dit niet teveel veranderingen met zich meebrengt. Het veranderen van je corebusiness kan vrij eenvoudig zijn, je hebt vooral creativiteit nodig. Zo zijn er al bestaande voorbeelden van een gordijnenmaker welke mondkapjes is gaan maken en een ijsfabriek welke desinfecterende handgel is gaan produceren. Als je van corebusiness wilt veranderen bekijk dan goed waar nu vraag naar is in de markt zodat het aansluit op de huidige vraag in de markt. 

Advisering

Je staat er in deze tijden ook niet alleen voor, ook al kan dat soms wel zo voelen. Met de huidige maatregelen en de komende versoepelingen van maatregelen kan het zomaar zo zijn dat jouw organisatie de deuren weer mag openen. De kans is wel groot dat  we overgaan op een anderhalve meter samenleving. De Minister-President kondigde dit de afgelopen tijd al regelmatig aan. Natuurlijk heb je geen idee hoe je voor je eigen medewerkers dit voor elkaar kan krijgen, laat staan wat dit betekent voor jouw bedrijfsproces. Het is daarom verstandig om een strategisch adviesbureau te vragen om hulp en ondersteuning. Dit bureau kan jou adviseren welke stappen je moet zetten om de organisatie op de juiste wijze door te laten draaien. In sommige gevallen kunnen strategische adviesbureaus het gehele proces voor je herschrijven en zo alle zorgen uit handen nemen. 

Als het dan toch niet lukt

Mochten alle genomen stappen niet leiden tot een succesvolle bedrijfsvoering is de kans aanwezig dat de organisatie faillissement moet aanvragen. Dit is een vervelende stap voor zowel de werkgever en werknemers. Echter betekent dit niet dat iedereen het maar kan uitzoeken. Zo zou je als werkgever kunnen kijken naar outplacement en loopbaanadvies, organisaties zoals Enroute BV kunnen hierin verder helpen.
Meer nieuws