Langstraat Vandaag

Energiek Heusden schrijft 200ste lid in

Dinsdag 12 februari 2019 door redactie

De PostCodeRoos-regeling is een financieringsmogelijkheid voor het gezamenlijk opwekken van zonne-energie met panelen op andermans dak. De regeling krijgt steeds meer bekendheid en wordt steeds populairder. Voor zonnepanelen op het dak van de Caleidoscoop bestaat zoveel belangstelling dat de uitvoerder van de regeling, coöperatie Energiek Heusden, op zoek is naar een nieuw dak. Jaap Hinke wil deelnemen aan deze PostCodeRoos-regeling en schreef zich in als lid bij de coöperatie. Omdat hij nummer 200 bleek te zijn, kreeg hij vorige week bezoek van voorzitter Frie van Hulten en bestuurslid Leo Boeren, die hem een bos bloemen overhandigden en een cadeautje in de vorm van een boek van Urgenda over de energietransitie. Voorzitter Van Hulten legde in het kort uit dat Energiek Heusden erg blij is met zoveel leden en streeft naar een veelvoud daarvan.

Jaap Hinke (39) woont sinds 3 maanden op het Den Uylplein in Vlijmen. Zijn partner en 2 kinderen wonen nog in Bremen. Ieder weekend rijdt deze IT-er naar Duitsland om bij zijn gezin te zijn. Dat doet hij in een leaseauto, een Hyundai IONIQ Electric van het bedrijf in Nederhemert-zuid waarvoor hij werkt. “De reistijd is 3 á 3,5 uur. Ik doe daar ongeveer 1 uur langer over, omdat ik onderweg 2 keer de accu op moet laden.” De actieradius van deze auto is op papier 285 km, maar dat wordt zoals gewoonlijk niet gehaald. “In de zomer haal ik zo’n 220 en in de winter ongeveer 170 km. Het ligt er ook heel erg aan hoe hard je rijdt. De vaste kosten van een elektrische- en een benzineauto kun je tegen elkaar wegstrepen. Het scheelt mij € 600,- benzinekosten in de maand. In Duitsland kun je heel goedkoop tanken, het kost mij € 100,- in de maand. Vanwege die elektrische auto kan ik iedere maand ruim € 500,- sparen en heb ik een huis kunnen kopen.”

PostCodeRoos-regeling

Op zijn huis wilde Hinke zonnepanelen, maar wie deze woningen kent, weet dat de appartementen en laagbouwwoningen in een cirkel rondom een middenpleintje met kunstwerk zijn gebouwd. “Het dak van mijn woning loopt rond. Ik heb bij een bedrijf een aanvraag gedaan voor zonnepanelen. Dat bedrijf had op Google Maps gezien dat het met de huidige types zonnepanelen niet mogelijk is, wel met flexibele zonnepanelen, maar die zijn nog niet op de markt. Ik wist van mijn ouders dat je ook via de zogenaamde PostCodeRoos-regeling certificaten kunt aanschaffen voor zonnepanelen op het dak van een ander, via een energiecoöperatie, die ook in de gemeente Heusden actief is.”

De PostCodeRoos-regeling (fiscale benaming is de Regeling Verlaagd Tarief) is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen.

“Je hebt op deze manier weinig ongemak en het rendement is bijna hetzelfde als bij zonnepanelen op je eigen dak. Je kunt belasting terugvragen. Hoe meer rendement jouw zonnepanelen op het dak van die ander opbrengen, des te meer belasting kun je terugvragen. Je moet wel lid worden van de coöperatie. Mijn plan is om 10 certificaten van
€ 210,- per stuk aan te schaffen. Dat vergt een eenmalige investering van € 2100,- en dat houdt in dat ik jaarlijks een korting krijg van € 300,- op mijn energierekening. Het is natuurlijk afhankelijk van mijn energieverbruik, want als over een tijdje mijn gezin hier komt wonen en het blijkt dat het verbruik hoger ligt, dan kan ik eventueel certificaten bijkopen.” Het 200ste lid van Energiek Heusden moet helaas nog even wachten op de effectuering van zijn deelname aan de PostCodeRoos-regeling, want het dak op de Caleidoscoop in de wijk Vliedberg is vol. “Energiek Heusden heeft een nieuw dak op het oog. Ik hoop dat ik nog voor de komende winter deel kan nemen.”
Meer nieuws