Langstraat Vandaag

Duurzaam en sfeervol verwarmen met een speksteenkachel

Donderdag 19 maart 2020 door redactie

In Scandinavië is de speksteenkachel sinds mensenheugenis populair. Om hun huis op een sfeervolle manier te verwarmen, schaffen ook in Nederland steeds meer mensen een speksteenkachel aan. De aanschaf van die warmtebron is tevens een goede investering omdat die duurzaam is en een hoog rendement oplevert. De speksteenkachel is zeer zuinig en heeft een relatief lage uitstoot van fijnstof. Het hout om mee te stoken, is een hernieuwbare energiebron. Daarom kan de kachel worden gezien als klimaat- en CO2-neutraal. 

Natuurproduct 

Zoals de naam van de kachel al doet vermoeden, is speksteen een van de belangrijkste onderdelen. Speksteen is een stollingsgesteente dat ruim twee miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder de gigantische druk en enorm hoge temperaturen vormde zich het zachtgrijze gesteente met een zijdezacht oppervlak. Speksteen is een soort natuursteen dat gemakkelijk is te verwerken en het vermogen heeft om in korte tijd veel warmte te absorberen. Geleidelijk wordt de warmte weer aan de omgeving afgegeven. Het natuurproduct wordt met relatief weinig energie gewonnen en bewerkt. Bij het verwerkingsproces worden geen schadelijke stoffen gebruikt en blijft er geen schadelijk afval achter. In vergelijking met normale steen is de warmtegeleiding van speksteen ruim tien keer sneller en de warmteopnamecapaciteit ruim twee keer zo hoog. De stenen van de kachel slaan de warmte van een kortdurend hoog vuur op. Vervolgens wordt de opgeslagen warmte gedurende de rest van de dag afgegeven. Het duurt in de regel meer dan twaalf uur voordat speksteen is afgekoeld. 

Gezonde warmte 

De stenen van speksteenkachels werken dus als een soort accu. Ten opzichte van traditionele houtkachels duurt het iets langer voordat u kunt genieten van de warmte. De stenen moeten als het ware eerst even laden. Daarna laaft u zich echter aan een aangename, constante warmte, zelfs nadat het vuur in de kachel is gedoofd. Er bestaan veel verschillende uitvoeringen onder de speksteenkachels waaronder de vrijstaande speksteenkachel zoals die van Altech. Ruim 35 jaar geleden introduceerde dit merk die unieke kachels in Europa. De zintuigen van de producenten achter Altech staan voortdurend op scherp om nieuwe ontwikkelingen door te voeren. Met als doel een fraaier design, het vergroten van het gebruiksgemak en meer rendement. Hebt u luchtwegproblemen of een stofallergie? Ook dan kunt onbezorgd genieten van de warmte van Altech speksteenkachels. Convectiekachels die lucht aantrekken, verwarmen en terugblazen in de kamer, verplaatsen tevens veel stof. De speksteenkachels van Altech daarentegen zorgen  voor een gezonde vorm van warmte die diep in het lichaam doordringt.  

Milieuvriendelijk

Altech is tevens producent van diverse typen pelletkachels. Ook die brengen sfeer, zijn er in mooie designs en ze zijn erg efficiënt. De pelletkachel is enorm in trek vanwege de verwaarloosbare stookkosten en het gebruiksgemak. De kachel brandt op houtpellets ofwel: op kleine brokjes hout die zijn gemaakt van snippers en zaagsel. Bij het stoken komt evenveel CO2 vrij als bij een vergelijkbare hoeveelheid hout die ligt te rotten in het bos. Ook de pelletkachel biedt dus een zeer milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen
Meer nieuws