Langstraat Vandaag

Duurzaam hardhout is ideaal voor buitentoepassingen

Donderdag 12 maart 2020 door redactie

De lente is in aantocht en daarom begint de tuin weer te lonken. Bij mensen die van klussen houden, beginnen hun handen te kriebelen om buiten aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het aanleggen van een nieuw terras. Dat is natuurlijk een heerlijke plek om in de zonnige maanden van het jaar te vertoeven. Ook verrijkt een terras de uitstraling van de tuin. Dat geldt tevens voor een fraaie schutting. Hoewel het leuk is om dergelijke projecten zelf aan te pakken, zijn die geen sinecure. Daarom is het prettig als het materiaal van de bouwwerken zo lang mogelijk mee gaat. Door te kiezen voor bankirai hardhout en vlonderplanken is duurzaamheid gegarandeerd.

Duurzaam hardhout

In het zuidoosten van Azië groeit de Shoreaboom. Het hout van deze dikke, hoge boom is hard en zwaar en is te koop onder de naam Bankirai hardhout, Balau, Bangkirai en Selangan batu. Het is een van de meest duurzame soorten hardhout en valt onder duurzaamheidsklasse 1-2. Dat maakt het zeer geschikt voor buitentoepassingen. De houtsoort is vrij zwaar en daarom goed te gebruiken als constructiehout. Bankirai is bovendien eenvoudig te bewerken. Zagen en schaven gaan namelijk heel gemakkelijk. Ook de warme geel tot bruine kleur en de gelijkmatige structuur maken Bankirai hardhout tot een graag gebruikt materiaal.

Onverwoestbare kwaliteit

Het plaatsen van een schutting is een goede manier om de tuin af te schermen. Schuttingen brengen verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt een schutting ervoor dat er in privacy van de tuin kan worden genoten en dat huisdieren niet weglopen. Bij het plaatsen van een schutting zijn er diverse zaken om rekening mee te houden. Het gebruik van hout van een goede kwaliteit is een van de belangrijkste criteria. Bankirai gaat ongeveer 25 jaar mee. Omdat het hout goed bestand is tegen aantasting door insecten en schimmels is het ideaal voor het maken van de palen en planken van schuttingen. Schroeven kan wel lastig zijn en scheurtjes veroorzaken. Het is daarom aan te raden om schroefgaten voor te boren. Om vlekken op het hout te voorkomen, is het verstandig om roestvrij stalen schroeven en bevestigingsmateriaal te gebruiken. Om de kleur te behouden, is er speciale bankirai-olie. Die dient ook als voeding voor het hout waardoor er minder snel droogtescheurtjes ontstaan.

Houten vlonderplanken

Voor het aanleggen van een terras is de aanschaf van vlonderplanken een goede optie. Die zijn ideaal vanwege het loopprofiel dat voorkomt dat mensen uitglijden. Het aanleggen van een vlonderterras hoeft niet moeilijk te zijn. Een egaal zandbed, worteldoek en een tegelvloer vormen samen een goede ondergrond. Met geïmpregneerde vloerbalken kunnen dwarsbalken worden gemaakt waarop de vlonderplanken worden gemonteerd. Houd hierbij een marge van één cm in acht want dan hebben de planken nog de gelegenheid om te werken. Door de hardhouten planken te laten verspringen wordt het terras extra mooi en beter geventileerd.
Meer nieuws