Langstraat Vandaag

Domotica gebruiken om je tuin te onderhouden

Dinsdag 17 mei 2022 door redactie

Domotica is de techniek die je kunt gebruiken om je huis te optimaliseren en te automatiseren. Het kan je helpen om je huis veiliger, efficiënter en comfortabeler te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat je verwarming op afstand bedienbaar is, of automatisch aan- en uitschakelt wanneer je verschillende ruimtes in je huis gebruikt. Maar wist je dat domotica je ook kan helpen om je tuin goed te onderhouden en te optimaliseren? Zo kun je optimaal genieten van het buitenleven en zorg je dat je planten altijd de juiste verzorging krijgen! Sta je al klaar om de domotica-installateur in te schakelen? In dit artikel vertellen we je meer over hoe je jouw tuin met domotica klaar kunt maken voor de zomer.

 

Altijd genoeg water

In de zomer heeft de tuin extra water nodig. Heb je niet genoeg tijd om je planten en gras regelmatig te sproeien, dan zal je tuin er al snel een beetje sip bij staan. Wanneer je een grote tuin hebt, kan het bewateren van alle planten een behoorlijke klus zijn. Ook kan het lastig zijn om te weten wanneer je water moet geven, en wanneer juist niet. Domotica kan daarbij helpen. Zo kan je domotica-systeem ervoor zorgen dat het sproeien automatisch gaat, zodat de planten en het gras nooit water te kort komen. Het houdt in de gaten wanneer het vochtniveau onder een bepaalde drempel komt, en zal vervolgens water geven. Op die manier bewater je nooit te veel of te weinig.

 

Automatiseer je tuinverlichting

Tuinverlichting zorgt er niet alleen voor dat je tuin er voor en na zonsopgang mooi uitziet, maar ook dat hij veiliger wordt. Een domotica-systeem zoals Fibaro kan je helpen om je tuinverlichting te automatiseren. Zo kan het ervoor zorgen dat de verlichting automatisch aan- en uitschakelt. Gaat de zon onder, dan gaat de verlichting vanzelf aan. Heb je liever dat je tuin in de nacht donker is? Dan kun je het systeem zo instellen dat de verlichting alleen aangaat wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dat is wel zo prettig wanneer je in een bosrijke omgeving woont, want hierdoor heeft de natuur geen last van de verlichting terwijl je toch je tuin veilig kunt houden.

 

Maak je tuin extra veilig

Het mooie aan een domotica-systeem, is dat je het volledig op je tuin en eigen wensen af kan stemmen. Vind je veiligheid belangrijk? Dan kun je daar met domotica extra aandacht aan besteden. Koppel je verlichting bijvoorbeeld aan een alarmsysteem, dat af zal gaan wanneer de bewegingssensoren worden geactiveerd. Dan gaat het licht bijvoorbeeld knipperen, wat mogelijke inbrekers afschrikt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ga dan eens om tafel met jouw domotica-installateur!
Meer nieuws