Langstraat Vandaag

Aan de slag met Douglashout? Met deze weetjes tref je een goede voorbereiding

Dinsdag 10 augustus 2021 door redactie

Douglashout wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Deze duurzame Europese houtsoort is erg stevig en heeft een prachtige kleur. Dat komt doordat Douglashout vooral in koudere gebieden is te vinden. Daarom is het hout gewend aan koud en wisselvallig weer. Daarbij komt dat de houtsoort zich uitstekend leent voor doe-het-zelf-projecten in de buitenlucht, variërend van het bouwen van schuttingen en overkappingen tot het maken van tuintafels en tuinbanken. Voor elk project zijn geschikte toepassingen van Douglashout te verkrijgen, zoals palen, planken, dakbeschot en vlonders in verschillende breedtes, lengtes en diktes.

 

Staat er bij jou ook een buitenklus op stapel waarvoor je op zoek bent naar een mooie houtsoort die lang meegaat? In dit artikel zetten we allerlei nuttige wetenswaardigheden over Douglashout voor je op een rij, waarmee jij goed voorbereid aan je project begint.

 

 

 

 

Verschillende eigenschappen van Douglashout op een rij:

• De nerf van het hout is fijn tot matig grof;

• Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten;

• Na droging wordt Douglashout steeds harder;

• De levensduur is onbehandeld tien tot vijftien jaar;

• Onbehandeld verkleurt Douglashout naar een blauwgrijze tint;

• Het is verkrijgbaar in lange lengtes en dat is handig voor de bouw van een tuinhuis of overkapping;

• De kleur van het kernhout is roodbruin en de kleur van het spinthout is geelachtig.

 

Hoe lang gaat Douglashout mee?

Ben jij van plan om Douglashout te gebruiken? Dan is het prettig om te weten dat het is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dat wil zeggen dat het hout tussen de tien en vijftien jaar meegaat als je het onbehandeld laat. Je kunt de levensduur verlengen door het te behandelen met een verf, olie of beits. Het is ook aan te raden om de behandeling met enige regelmaat te herhalen. Olie kun je het beste elk jaar aanbrengen en verf of beits kun je om de twee of drie jaar op het hout aanbrengen. Het behandelen van Douglashout dient overigens ook een ander doel. Onder invloed van het weer zal het na verloop van tijd vergrijzen. Dit effect is met een speciale UV-olie tegen te gaan. Wil jij jezelf al dit werk besparen? Dan kun je ook geïmpregneerd Douglashout bestellen.

 

Waar komt het hout vandaan?

Douglashout komt van de Douglasspar die onder andere in het Duitse Zwarte Woud voorkomt. De bomen groeien langzaam en daardoor is het hout van betere kwaliteit. In Duitsland en Oostenrijk wordt de houtsoort al eeuwen gebruikt voor tal van verschillende doeleinden. Ook in Nederland weten zowel bedrijven als particulieren het te waarderen voor het vervaardigen van onder andere: houtbouw, tuinmeubelen, schuttingen en overkappingen.

 

Hoe kan ik Douglashout bewerken?

Omdat Douglashout een zachte houtsoort is, laat het zich gemakkelijk schaven en zagen. Voor het bevestigen kun je het beste RVS materiaal gebruiken omdat het hout looizuur bevat. Als dit zuur met metaal in aanraking komt, veroorzaakt het ontsierende vlekken op het hout. Tenslotte is het ook goed om te weten dat Douglashout net als andere houtsoorten noesten bevat waaruit hars kan vloeien.    




Meer nieuws