Langstraat Vandaag

Zorg om gebruik lachgas als drug

Dinsdag 26 april 2016 door redactie

De gemeente Waalwijk, de politie Team Langstraat en Novadic Kentron waarschuwen gezamenlijk voor het gebruik van het lachgas uit slagroompatronen als drug. Het gas veroorzaakt hersenschade, het kan mond en longen bevriezen en gebruikers worden na het inhaleren vaak angstig en onrustig.

Aanleiding voor de waarschuwing is dat zowel gemeentemedewerkers als politieagenten steeds vaker lege slagroompatronen vinden op plekken waar vaak jongeren samen zijn. Ook verslavingszorgcentrum Novadic Kentron signaleert een toename in het gebruik van lachgas.

Het gebruik van het gas brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Gebruikers kunnen gewond raken omdat ze flauwvallen of de controle over hun bewegingen verliezen. Daarnaast kan regelmatig gebruik zorgen voor onvruchtbaarheid en impotentie, een tekort aan rode bloedcellen en neurologische stoornissen.

De slagroompatronen zijn legaal en worden meestal gebruikt in professionele slagroomspuiten. In de winkels waar ze in Waalwijk worden verkocht, ontvangen kopers voortaan een korte brief die ze wijst op de gevaren voor de gezondheid bij gebruik als drug.

Mensen die vermoeden dat jongeren dit gas gebruiken om high te worden, krijgen het advies om de politie in te seinen op 0900-8844. De wijkagent kan de zaak dan met de jongeren en eventueel hun ouders bespreken. Wie zich zorgen maakt om het eventuele drugsgebruik van bijvoorbeeld de eigen kinderen, kan contact opnemen met Novadic Kentron via preventie@novadic-kentron.nl  of 073 6899090.
Meer nieuws