Langstraat Vandaag

Welk poolspel is je favoriet?

Woensdag 26 juni 2019 door redactie

Pool is vooral onder jongeren al lange tijd een populair spel. Het is een leuk en actief spel om naar te kijken. Vandaar dat zoveel mensen poolen, op zoveel verschillende manieren. Thuis, tijdens het uitgaan of met serieuze wedstrijden. Dit spel wordt ook steeds leuker als je bekend raakt met de verschillende spelvarianten, poolkeuen, pomerans en andere poolkeu accessoires  die professionele spelers gebruiken.

Ken je spel

Het bekendste biljartspel is natuurlijk poolbiljart, wat we in Nederland – net als in de VS, simpelweg ‘pool’ noemen. Poolen wordt gespeeld op een speciale pooltafel. In ieder hoek en in het midden van de lange zijde zitten gaten, waar de ballen in gestoten moeten worden. De ballen moeten volgens een bepaalde volgorde in de pockets worden gespeeld. Speel je pool in een café, met vrienden of in verenigingsverband, dan speel je waarschijnlijk een of alle van de volgende poolspellen:

Straight-pool

Straight-pool speel je met 16 ballen: één witte speelbal en 15 genummerde ballen. Deze spelvariant wordt ook wel 14.1 genoemd. Tegen een of meerdere spelers probeer je zoveel mogelijk ballen te potten, tot een vooraf afgesproken puntenaantal. Met de witte speelbal, stoot je elke genummerde pal in elke pocket. Elke bal is één punt waard. Straight pool is de oorspronkelijke vorm van poolbiljart.

8-ball

8-ball speel je met 16 ballen: één witte speelbal en 15 genummerde poolballen. Hierbij speel je uitsluitend de hele of juist halve ballen weg. De ‘hele’ ballen hebben de nummers 1 tot en met 7 en noem je ‘solids’. De ‘halve’ ballen hebben de nummers 9 tot en met 15 en noem je ‘stripes’. De zwarte bal is de 8-ball. Een speler speelt de hele ballen weg en de ander speler speelt de halve ballen in de pockets.

9-ball

9-ball speel je met 10 ballen: één witte speelbal en 9 genummerde ballen. De ballen leg je klaar in de diamantvorm. Hierbij is de voorste bal de gele bal en de ander ballen mogen op een willekeurige plek in de vorm worden gelegd. Degene die start, maakt een breakshot op gele bal. Als er bij deze stoot één of meerdere ballen in gaan, dan mag deze speler door. Hij moet als eerste de laagst genummerde bal raken. De tegenspeler is aan de beurt als zijn voorganger mist of als er geen ballen met breakstoot ingaan. Een speler heeft direct gewonnen als de 9-bal met de breakstoot  in een pocket wordt gestoten.

De juiste pomerans voor het verschil

Gevorderde spelers weten welk verschil de pomerans kan maken. Deze bepalen zowel het spelplezier als de spelresultaten en kunnen zelfs een matige keu sterk verbeteren. Een bekende winkel hiervoor is De Biljartshop, met een veelzijdig aanbod met onder meer witte economy schuifpomeransen, plastic schroefpomeransen en gelaagde pomeransen. Exclusieve producten zijn de Black Laminated Tip M-14, Aluminium Insert VP2 Longoni en de 9-laagse Topaz en 13-laagse Emerald pomeransen van het merk Aura. Ook vind je hier zowel betaalbare als meer exclusieve keuen.
Meer nieuws