Langstraat Vandaag

Wat komt er kijken bij het wettelijk verdelen van een nalatenschap?

Donderdag 25 januari 2018 door redactie

U denkt er wellicht liever nog even niet aan, maar vroeg of laat komt het op uw pad: de verdeling van een nalatenschap. Dit proces begint met het testament, waarin staat wie de erfgenamen staan en welk deel zij krijgen. Als nabestaande is het prettig om duidelijkheid te hebben, want een overlijden is al verdrietig genoeg. Als er geen testament is, stelt de wet vast wie de erfgenamen zijn. Dit wordt bepaald volgens het wettelijk erfrecht. Komt u hiermee in aanraking? Dan is het fijn alvast goed geïnformeerd te zijn. Vandaag legt een advocaat van Advocaten Familie- & Erfrecht de verschillende stappen uit waar u mee te maken kan krijgen bij het verdelen van de nalatenschap.

 

De eerste stap bij het verdelen van de nalatenschap is het vaststellen van de erfgenamen. De nalatenschap gaat naar de Nederlandse Staat als er helemaal geen erfgenamen (meer) zijn. De volgende stap in het afwikkelingsproces is het aanvaarden van de erfenis. Dit kan op drie manieren, namelijk zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Iedere erfgenaam mag zelf bepalen hoe hij de erfenis aanvaardt. Wat in uw situatie het beste is, kunt u bespreken met een erfrechtadvocaat.

 

Als erfgenaam komt er een aantal zaken op uw pad. Zo heeft u bijvoorbeeld vaak een verklaring van het erfrecht nodig. Ook kan een executeur een belangrijke rol spelen. De benoemde executeur beheert de nalatenschap vanaf het openvallen tot het moment van afronding.

 

De vereffening is de vierde stap. Wanneer de nalatenschap door één of meer erfgenamen beneficiair is aanvaard, zal zij vereffend moeten worden volgens de wet. Na de vereffening vindt de verdeling plaats. ln principe zijn de erfgenamen gezamenlijk de vereffenaars. Zij zullen het eens moeten worden. Al dit niet lukt, dan kan er door de rechter een professionele vereffenaar worden benoemd.

 

Het is fijn als het verdelen van de nalatenschap in goede harmonie gaat. Jammer genoeg komt onenigheid ook vaak voor. Indien er een conflict is ontstaan kan een erfrechtadvocaat hulp bieden, maar ook professionele mediators bieden hulp bij het oplossen van een conflict. Geschillen zorgen alleen maar voor meer verdriet. Gespecialiseerde advocaten en mediators hebben hiervoor als geen ander begrip en stellen alles in het werk om de verdeling in goede banen te leiden.

 

De specialist in erfrecht en familierecht

 

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Op www.familie-erfrecht.nl vindt u meer informatie. Of maak een afspraak bij één van onze vestigingen. Ons dichtstbijzijnde kantoor bij u in de buurt is in Eindhoven. U kunt op onze website uw gegevens achterlaten, dan neemt een van onze medewerkers zo snel mogelijk contact met u op. Wij staan voor u klaar.  
Meer nieuws