Langstraat Vandaag

Wat je wel en niet kunt eten als je glutenintolerantie hebt

Donderdag 5 april 2018 door redactie

De laatste jaren is het assortiment glutenvrije producten in de supermarkten enorm toegenomen. Deegsoorten, koekjes, chips, broodjes, mueslirepen, meelproducten zijn onder andere allemaal glutenvrij verkrijgbaar. Na wat rondneuzen op Internet kom je al snel tot de conclusie, dat deze toename een gevolg kan zijn van een glutenvrije hype: steeds meer mensen eten glutenvrije producten of koolhydraatarm zonder dat zij glutenintolerant zijn. Dit is niet verstandig. Vezels hebben we juist nodig. Hoe krijg je dan voldoende vezels binnen als je intolerant voor gluten bent?

 

Vezels hebben we nodig

Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat je het vermijden van gluten niet gezond is. Gluten zitten in voornamelijk in graanproducten, groenten, fruit en peulvruchten, die we nodig hebben om onze dagelijkse portie vezels binnen te krijgen. Door deze producten uit onze voeding te schrappen, missen we essentiële stoffen voor een goede spijsvertering. Een tekort aan vezels zou weer een verstopping in de darmen kunnen veroorzaken. Alleen als er bij jou glutenintolerantie, ofwel coeliakie is geconstateerd moet je de graanproducten, zoals tarwe, haver, rogge en gerst laten staan. Gelukkig zijn er dan nog genoeg alternatieve producten waar je je vezels uit kunt halen.

 

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij het darmslijmvlies wordt aangetast als het in aanraking komt met gluten. Coeliakie, ook bekend als glutenintolerantie, is heel goed behandelbaar met een glutenvrij dieet. Er komen geen medicijnen aan te pas. Door gluten te vermijden, blijven je darmvlokken intact en kunnen voedingsstoffen goed worden opgenomen. Gluten zitten in heel veel voedingsmiddelen die we dagelijks tot ons nemen. Het is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst.

 

Wat je niet en wel mag eten

Graanproducten komen veel voor in onze dagelijkse voeding. Een bakje yoghurt met muesli, een broodje kaas, een gepaneerde kipschnitzel of een pastagerecht bijvoorbeeld zijn maaltijden die je echt moet laten staan. Ook in kant-en-klare-gerechten en sauzen zitten gluten. En wat dacht je van een biertje? Als je een biertje wilt drinken is er gelukkig glutenvrij bier. Dit bier is te herkennen aan het officiële Europese glutenvrije logo. Wat je wel altijd veilig kunt eten zijn verse en onbewerkte producten. Eet dus naar hartelust aardappelen, peulvruchten, groenten, fruit, vlees, vis, of vervangende granen als quinoa, gierst en boekweit. Dan krijg jij echt wel voldoende vezels binnen. Ook kun jij je vezelbehoefte halen uit rijstwafels, glutenvrij brood, zilvervliesrijst en ongezouten noten. Probeer zoveel mogelijk te variëren met deze vezelvarianten.

 

Vers ambachtelijk brood

Het is zo lekker: dat verse knapperige broodje met dip als voorgerecht of dat heerlijke belegde pistoletje als lunch. Betekent glutenintolerantie dan dat je dan helemaal geen vers ambachtelijk brood meer kunt eten? “Nee, hoor”. Er zijn ook glutenvrije bakkerijen die ambachtelijk brood voor je bakken. Het brood wordt dan gemaakt van maïszetmeel of glutenvrij tarwezetmeel. Om te voorkomen dat het brood per ongeluk in aanraking komt met gluten, wordt het gemaakt in een omgeving die glutenvrij is.

Dit brood kun je online bestellen bij een speciale glutenvrije webshop.

 

Glutenvrij boodschappen doen

Bij www.glutenvrij-lepoole.nl kunnen mensen met glutenintolerantie naast vers brood alle denkbare voedingsmiddelen kopen. Te denken valt aan houdbaar brood, bakproducten, muesli, deegwaren, koekjes en andere lekkernijen. Ideaal voor als je toch zo graag muesli in je yoghurt wilt of zin hebt in een koekje. Sinds 1988 maakt Christien le Poole al producten zonder gluten, nadat bij haar dochter coeliakie werd geconstateerd. Glutenvrij Reform Le Poole is inmiddels uitgegroeid tot de grootste en meest gespecialiseerde leverancier van voedingsmiddelen zonder gluten in Nederland. Ze hebben een eigen bakkerij waar vers brood wordt gebakken en waar het huismerk wordt geproduceerd. Benieuwd naar haar assortiment? Neem dan snel een kijkje in haar webshop.
Meer nieuws