Langstraat Vandaag

Waarom is duurzame inzetbaarheid zo belangrijk?

Maandag 3 september 2018 door redactie

Bedrijven kunnen duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers niet langer negeren. Natuurlijk was het altijd al belangrijk dat oudere medewerkers zo lang mogelijk goed bleven functioneren. Maar inmiddels zijn duurzaam inzetbare medewerkers voor bedrijven van levensbelang.


Wat is duurzame inzetbaarheid?
Duurzame inzetbaarheid is een beleid waarin wordt gestreefd naar een langdurige inzetbaarheid van medewerkers. Productie, motivatie en de gezondheid van de medewerker staat hierbij voorop. Uitval van werknemers kan voorkomen worden. Maar hoe houdt u uw medewerkers productief, gemotiveerd en gezond? Zo is het belangrijk om vroeg signalen te kunnen herkennen. Luister naar uw medewerkers, maak duidelijk wat je van ze verwacht en ondersteun ze in hun persoonlijke ontwikkeling. U zult ervaren dat het werkplezier en de prestaties beter worden.
Er zijn programma’s en maatregelen die bijdragen aan de gezondheid van de medewerker. Training en coaching zijn bijvoorbeeld ook veel belangrijker dan een aantal jaar geleden. Dit is een aandachtsgebied voor de HRM afdeling van uw bedrijf. Als u hier hulp bij nodig heeft, is deskundig personeelsadvies dé oplossing.
 

WAO-leeftijd
Tot ruim tien jaar geleden boden veel bedrijven (vanuit cao-afspraken) VUT en later pre- pensioenregelingen aan. Dat maakte dat werkgevers zich minder bekommerden over de ontwikkeling van medewerkers vanaf de leeftijd van 55 jaar. De medewerker had zijn horizon voor het stoppen met werken immers in zicht. Zelf investeren in opleiding en ontwikkeling was niet nodig. Ook de werkgever kon zich deze luxe veroorloven want de kosten werden toch gedragen door VUT en pensioenfondsen. Die tijden liggen achter ons want de medewerker moet doorwerken tot 67 jaar en 3 maanden. En de kans bestaat dat de AOW-leeftijd verder zal stijgen. In 2021 is er weer een nieuw peilmoment gepland afhankelijk van de levensverwachting.
 

Veranderende werkomgeving
Bedrijven zijn snel aan het veranderen van hiërarchische organisaties met managementlagen naar een platte organisatie met zelfsturende teams en van lange dienstverbanden naar flexibele contracten. Bedrijven innoveren en de robotisering neemt toe. Zo zijn jongeren al volop bezig met de technologische vernieuwing en spelen ze in op flexibiliteit. Oudere medewerkers hebben hier logischerwijs meer moeite mee. Zij kunnen hierbij meer geholpen, ondersteund maar vooral meer geprikkeld worden.
Feit is dat deze groep bij de bedrijven werkzaam blijven. De organisatie vergrijst deels door financiële gebondenheid en anderzijds door betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers. Daarnaast zal deze groep niet makkelijk zelf ontslag nemen door een arbeidsmarkt die de 50-plusser al bijna afschrijft. Hoewel dit de samenleving kwalijk te nemen is, lijken er weinig kansen voor deze groep te zijn. Het is zaak dat het bedrijf zelf een manier vindt om de deze groep van medewerkers gezond, vitaal, gemotiveerd en betrokken te houden.
Ontwikkeling
De medewerker is en blijft altijd verantwoordelijk voor zijn ontwikkeling. Wat nu goed werkt, is over tien jaar waarschijnlijk irrelevant. Het belangrijkste in dit verband is om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar aan te spreken vanuit positieve zin. Hoe ziet de baan er over 3 jaar uit? Is er dan plek voor de medewerker? Hoe ziet de medewerker het zelf en welke actie hoort daarbij? Dit zijn vragen die relevant zijn voor de ontwikkeling van de medewerker. Door het stimuleren en initiëren van gezondheidsprogramma’s coaching, training en opleiding creëer je duurzame en bovendien brede inzetbaarheid.


Heeft u advies nodig over duurzame inzetbaarheid?
Werkxe HR Experts is een partij die u kan ondersteunen in werving & selectie, salarisadministratie, HRM ondersteuning en zelf detachering. Met onze jarenlange praktische ervaring bieden wij oplossingen op maat. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van onze HR-experts bij projecten als duurzame inzetbaarheid of ondercapaciteit. Onze specialiteit ligt vooral in het on-the-job overdragen van specifieke kennis. Werkxe werkt als breed georiënteerde HR-dienstverlener vanuit één loket samen met haar partners Preventix Arbodiensten en Experix Reïntegratie, samen aan een unieke combinatie op het gebied van ziekteverzuim, vitaliteit en reïntegratie. Onze vestigingen zitten verspreid door heel Nederland. Voor advies in de buurt van Heusden of Waalwijk kunt u bellen voor een afspraak bij ons dichtstbijzijnde kantoor of stuur een mailtje naar info@werkxe.nl. Of stel uw vraag via het contactformulier op de website.
Meer nieuws