Langstraat Vandaag

Waar beton allemaal voor wordt gebruikt

Donderdag 3 december 2020 door redactie

Iedereen weet dat beton bestaat, maar lang niet iedereen weet waar het allemaal voor wordt gebruikt. Om je hier wat meer over te leren hebben we een kort lijstje gemaakt van de verschillende toepassingen waarbij beton worden ingezet. Ben je benieuwd welke dat zijn? Lees dan gauw door en kom er achter!

 

Barriers en tetrapods

Zogeheten betonnen barriers worden gebruikt bij wegafzettingen, om het verkeer in goede banen te leiden. Soms zie je de betonnen barriers ook bij kades en dienen voor veiligheid. Naast betonnen barriers, zijn er ook tetrapods. Deze worden gebruikt ter bescherming van oevers tegen golfslag. Tetrapods zijn betonnen blokken met vier uitstekende delen, die goed in elkaar passen. Hierdoor is de golfbreekkering gemakkelijk op te bouwen en blijft deze ontzettend goed bestand tegen de constante krachten van de oceaan die er op inslaan. De tetrapods, ofwel betonnen golfbrekers, zorgen er dan voor dat het water tussen de kust en de barrier, zoals bijvoorbeeld bij een haven, veel rustiger is. Hierdoor kunnen ook kleinere schepen aangemeerd blijven en zullen die bijvoorbeeld niet snel op de kade klappen of tegen elkaar aandeinen, waardoor ze dichter op elkaar kunnen liggen en er zo meer ruimte ontstaat.

 

In de bouw

Uiteraard wordt beton ook in de bouw veel gebruikt. Vaak wordt er dan gekozen voor gewapend beton, waarbij er metaal in het beton is aangebracht om de constructie nog steviger te maken. De combinatie van beton en staal wordt over de hele wereld gebruikt voor grote gebouwen, bruggen en nog veel meer constructies.

Voor kunst

Er zijn zelfs kunstenaars die met beton werken. Zij maken dan eerst een mal van hun nieuwe kunstwerk, waarna er beton in wordt gegoten. Door op deze manier te werken kun je een ontwerp eenvoudig reproduceren in een gewenst aantal.
Meer nieuws