Langstraat Vandaag

Waalwijk gaat met geurdetectoren problematiek te lijf.

Donderdag 18 juni 2015 door redactie

De gemeente Waalwijk gaat geurdetectoren inzetten om geuroverlast die al geruime tijd wordt ervaren in de gemeente Waalwijk en Drongelen objectief in beeld te brengen. Bewoners en bedrijven melden regelmatig een ‘vleesachtige en misselijkmakende geur’ die afkomstig is van bedrijventerrein Haven in Waalwijk. Met dit nieuwe onderzoek hoopt de gemeente beter zicht te krijgen op de problematiek.

De problemen spelen al enkele jaren, maar ondanks alle acties die gemeente en bedrijven hebben ondernomen, wordt nog steeds geuroverlast ervaren. Er zijn dit jaar tot begin juni 26 meldingen gedaan. De gemeente heeft nu de hulp ingeroepen van een adviesbureau dat gespecialiseerd is in “het detecteren van geurpluimen afkomstig van industriële activiteiten.”

Met het inzetten van een netwerk van geurdetectoren kan de geurproblematiek objectief in beeld worden gebracht, omdat ze 24/7 ‘aan staan’. De detectoren worden voor een periode van drie maanden op een gedeelte van het industrieterrein in Waalwijk en in de bebouwde kom van Waalwijk (wijken Centrum/Besoyen) en in Drongelen geplaatst.

Daarnaast vraagt de gemeente inwoners die herhaaldelijk klachten hebben gemeld en bedrijven een actieve rol te nemen. Zo wordt inwoners gevraagd of ze een geurdetector in hun tuin willen laten plaatsen en/of ze een logboek willen bijhouden waarin informatie van nieuwe meldingen wordt bijgehouden. Overigens bestaat de kans dat de genoemde geur binnen de normen valt en dat de gemeente niet kan optreden tegen de veroorzaker(s). 
Meer nieuws