Langstraat Vandaag

Waalwijk bestrijdt overlast bladluizen na reeks klachten

Dinsdag 30 juni 2015 door redactie

De gemeente gaat de komende periode bladluizen bestrijden die voornamelijk in (lei)lindes en in eiken leven. De luizen scheiden honingdauw af wat een plakkerige laag op auto’s, parkeerplaatsen en terrassen veroorzaakt. 

De afgelopen periode heeft de gemeente veel meldingen gekregen van bewoners die last hebben van honingdauw. Ook omliggende gemeenten worstelen met deze overlast. Vooral in warme en droge periodes gedijen de bladluizen goed. Hoewel regenbuien de afgelopen dagen wel verlichting hebben gebracht, heeft de gemeente toch besloten de komende periode een of twee spuitrondes te maken langs (lei)lindes en eiken.

Biologische bestrijding
De gemeente bespuit de bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel, genaamd NeemaZal T/S. Het middel wordt gewonnen uit de pitten van de tropische Neemboom en bestrijdt enkel de luis en laat andere beestjes ongemoeid. Het middel heeft geen risico’s voor de volksgezondheid, maar het is raadzaam onnodig contact met het middel te voorkomen. Niet alle (lei)lindes en eiken zullen behandeld kunnen worden omdat ze soms te hoog zijn om te bereiken. Ook kan niet gegarandeerd worden dat alle overlast hiermee verdwijnt.

Ongemakken beperken
De gemeente bestrijdt normaal gesproken geen bladluis in bomen. Vaak is het niet goed mogelijk hoge bomen goed te bespuiten en de gemeente is bovendien terughoudend in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Alternatieve bestrijdingsmethoden hebben in het verleden weinig resultaat gehad, zoals het uitzetten van de larven van lieveheersbeestjes. Een dergelijke methode heeft ook alleen effect tijdig vóór het uitbreken van een plaag. Om toch de plakkerige ongemakken voor de inwoners enigermate te beperken, heeft de gemeente besloten nu toch de bomen te behandelen.
Meer nieuws