Langstraat Vandaag

Vroeger: Prins Bernhard opent tentoonstelling in het Lips Autotron

Donderdag 9 juli 2015 door redactie

In 1977 opende Prins Bernhard de Spykertentoonstelling in het Lips Autotron. Tijdens deze tentoonstelling stond het Nederlandse automerk Spyker centraal en werd de Gouden Koets als eerste ter expositie gesteld. Eén van de hoogtepunten van het Autotron.

De Spykertentoonstelling vond plaats in het kader van het vijfjarig bestaan van het Autotron in Drunen en duurde zo’n 5 maanden. Spyker was niet alleen fabrikant van auto’s maar ook van koetsen. In 1898 bouwde zij de gouden koets.


 Prins Bernhard bekijkt de Gouden Koets; het is voor het eerst dat de koets ter e…

Op de foto Prins Bernhard bij de Gouden Koets

De Gouden Koets tentoongesteld in ee glazen kooi; het is voor het eerst dat de k…

De gouden Koets tentoongesteld in een glazen kooi. 

 

Prins Bernhard en minister Tjerk Westerterp (Verkeer) bij een van de geëxposeerd…

Prins Bernhard en minister Tjerk Westerterp (Verkeer) bij een van de geëxposeerde oldtimers

 

Prins Bernhard en minister Tjerk Westerterp (Verkeer) tijdens de opening

Prins Bernhard en minister Tjerk Westerterp (Verkeer) tijdens de opening


Prins Bernhard bekijkt belangstellend een van de geëxposeerde oldtimers

Prins Bernhard bekijkt één van de geëxposeerde oldtimers

Over het Autotron
Het automuseum is opgericht door Max Lips, eigenaar van Schroevenfabriek Lips. Zijn hobby was verzamelen van antieke auto’s. Hij liet in 1968 door Anton Pieck een ontwerp maken. In 1972 volgde de opening van het Autotron.

"Het Grootste Automuseum van Europa". Dat was de titel van een groot artikel in het tijdschrift Kampioen van de ANWB in 1982. In de goede jaren verwelkomde het Autotron in Drunen zo'n 250.000 bezoekers. Een gedeelte van de collectie werd wisselend tentoon gesteld. Doordat het Autotron geen mogelijkheid kreeg om uit te breidden in Drunen verhuisde het in 1987 naar Rosmalen. Na de sluiting van het Autotron in Rosmalen is de collectie overgenomen door het Nationaal Automobiel Museum.

Het complex
Sinds 14 september 1990 wordt het voormalige complex van het Autotron in Drunen gebruikt als cultureel centrum en draagt het de naam De Voorste Venne. Wie goed kijkt ziet nog leuke details die verwijzen naar het Autotron zoals de windwijzer bovenop het torentje. De vervallen staat van het pand heeft alleen de overhand. Al jaren praat de gemeente Heusden die eigenaar van het karakteristieke pand is over de toekomst ervan.

Torentje Autotron Voorste Venne

Bekijk ook het fotoalbum “Lips Autotron rond 1974” op Langstraat Vandaag.

 

In de nieuwe rubriek "Vroeger" blikken we zo nu en dan terug in de tijd. Heeft u een idee of informatie voor een leuk artikel of wilt u graag een artikel schrijven voor deze rubriek neem dan contact met ons op.

Foto 1 t/m 5: CC BY-SA 3.0 NL Nationaal Archief - Verhoeff, Bert / Anefo

Foto 6: Langstraat Vandaag
Meer nieuws