Langstraat Vandaag

Vernieuwde stadspleinen sprankelend onthuld

Zaterdag 2 april 2022 door redactie

Na maanden van hard werken, was het vrijdagavond 1 april dan zo ver:  de feestelijke opening van de nieuw ingerichte stadspleinen Raadhuisplein en de Markt. Wethouder John van den Hoven, projectleider Eddy Rombouts van ‘Van den Elshout & de Bont Waalwijk B.V.’ en horecaonderneemster Ina van Cromvoirt zetten met één druk op de knop het vernieuwde centrum aan. Op het ritme van het muziekstuk de Boléro van Ravel in combinatie met de aangebrachte verlichting, sprankelde het water van de nieuwe fontein door de lucht. Dit symboliseerde de opening. Het genieten kan nu echt beginnen.

 

Wat is er allemaal gebeurd?

Waalwijk stond voor een enorme uitdaging. Ze wilde het centrum veranderen van een plek waar je komt winkelen naar een plek waar mensen elkaar ook graag ontmoeten en samenkomen: van een place to buy naar een place to be. Een plek met veel groen, bijzondere bestrating, meer zitplaatsen, fonteintjes en ruimte voor terrassen. Maar ook aan details over de stadsgeschiedenis is gedacht. Bijvoorbeeld de bijzondere leerelementen in de nieuwe lantaarns en in de Portugese bestrating. Ook ondergronds is er veel gebeurd. Via de daken loopt regenwater in een ondergrondse opvangplek. Deze voorziet de bomen van water. Er ligt een ondergronds web aan kabels en leidingen. Voor de fontein maar ook voor evenementen en de weekmarkt.

 

De samenwerking en het eindresultaat

Wethouder John van den Hoven is tevreden en trots op het eindresultaat: “Het projectteam heeft echt een kwalitatieve en financiële prestatie geleverd. We kunnen hier de komende jaren samen heel erg van gaan genieten. Afgelopen woensdag stond de weekmarkt hier al weer te stralen en was er volop leven in de brouwerij. De terrassen zitten vol, de nieuwe bomen geven sfeer en straks bij hitte verkoeling en mensen weten de nieuwe banken goed te vinden. Het is echt weer een levendige plek waar mensen graag komen. Precies wat we voor ogen hadden. Ook projectleider Eddy Rombouts is erg te spreken over het resultaat en de samenwerking: “De afgelopen maanden werkten wij heel prettig samen met de gemeente Waalwijk. Er moest in korte tijd veel gebeuren, maar er is met veel collega’s keihard gewerkt om het op tijd af te krijgen. Er staat nu iets waar ook wij trots op zijn”. Horecaonderneemster Ina van Cromvoirt heeft het werk van dag tot dag kunnen volgen en de werkmannen elke dag verrast met wat lekkers: “Die mannen hebben keihard gewerkt. Sommigen zelfs op zondag. Ik heb ze elke dag koffie en worstenbrood gegeven. Ik ben enorm blij met deze vernieuwing. Voor de horeca is dit weer een nieuwe impuls”, aldus Ina van Cromvoirt. Ook BIZ Waalwijk Centrum is erg blij met het eindresultaat van de pleinen. “Een mooie start voor een collectieve samenwerking om in de volle breedte de aantrekkingskracht van het centrum te vergroten”, aldus Pleuni Bouwens, centrummanager BIZ Waalwijk.

 

Kom het met eigen ogen bekijken!

De gemeente hoopt dat door deze veranderingen nog meer mensen vaker het centrum opzoeken. Zo komt het centrum steeds meer tot leven en is het een fijne plek om te zijn. Vooral nu het voorjaar er weer aankomt kunnen mensen extra van de vernieuwingen genieten. Kom het met eigen ogen bewonderen in het centrum van Waalwijk.
Meer nieuws