Langstraat Vandaag

Proef met zuinig water geven aan sportvelden bij S.S.C '55

Dinsdag 7 juni 2016 door redactie

Waalwijk - Het Sportbedrijf van de gemeente Waalwijk start een proef samen met voetbalvereniging S.S.C ’55, Vos Capelle en aannemersbedrijf Van Wijlen om de sportvelden een jaar lang automatisch water te geven. Dat is beter voor het milieu omdat er minder water nodig is en zorgt voor een betere kwaliteit sportvelden. Vorige week is de aanleg van het nieuwe systeem gestart. 

Het gaat om een manier van werken waarbij draadloze sensoren aan een computer melden hoeveel water de grond nodig heeft. Op basis daarvan kan iemand het watergeefsysteem, dat onder de grond ligt, op de druppel nauwkeurig instellen. “Zo geef je het veld precies wat het nodig heeft”, stelt Bart van Wijlen van aannemersbedrijf Van Wijlen. Van Wijlen zorgt voor de aanleg van die ondergrondse bewatering. De sensoren komen van Vos Capelle dat ze al inzet in de tuinbouw vertelt Ron Vos. “We denken dat het ook heel goed kan werken voor sportvelden. Het zorgt voor een beter bespeelbaar veld en er spoelen minder meststoffen weg.” 

De gemeente betaalt de aanleg van het systeem uit de jaarlijkse vervangingsinvestering Sport. Naar verwachting levert dit systeem een besparing van 1500 euro per jaar op omdat de velden minder onderhoud en herstel nodig hebben. De vereniging bespaart geld op de waterrekening. Ook hoeven ze minder een beroep te doen op vrijwilligers. 

Wethouder Hans Brekelmans (Sport) koos de velden van S.S.C’ 55 bewust voor de proef omdat ze op het complex achter elkaar liggen. “Dat maakt de aanleg makkelijker en goedkoper. En er ligt daar een lichtere grondsoort die water lastig vast houdt. We verwachten dat dit systeem daar slim op kan inspelen en dus zorgt voor een betere kwaliteit. En we zetten er ook nog eens een forse stap mee vooruit in het duurzaam beheer.” 

Voorzitter Remco Boer van S.S.C ’55 roemt de inzet van secretaris Ton Metzke, een van de drijvende krachten achter de proef. “Prachtig zoals diverse lokale partijen hiermee aan de slag gaan. We willen als vereniging innovatief zijn en daar past dit in.”
Meer nieuws