Langstraat Vandaag

Onderzoek naar illegale verkoop stempassen

Donderdag 15 maart 2018 door redactie

Vandaag heeft burgemeester Kleijngeld het Openbaar Ministerie en de politie verzocht een onderzoek te starten naar de illegale verkoop van twee stempassen uit de gemeente Waalwijk op Marktplaats. Ook heeft hij de Centrale Kiesraad hierover geïnformeerd.

Een inwoner uit de gemeente bood de stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum aan. Op de passen kon door iedereen een bod worden uitgebracht. Het is wettelijk verboden om je stempas te verkopen of er één te kopen. Dit misdrijf wordt bestraft met een boete van maximaal 8.200 euro of maximaal een half jaar celstraf. Vanwege de ernst van het delict is direct een onderzoek ingesteld. Inmiddels is de advertentie van Marktplaats verwijderd.

Het onderzoek heeft geleid tot een spoor naar de verdachte. Het Openbaar Ministerie en politie zullen dit verder afhandelen. Belangrijker is ook dat werd ontdekt dat dit niet het enige geval van dergelijke illegale verkoop bleek te zijn. Er werden minstens 11 andere gevallen ontdekt op Marktplaats.

Burgemeester Kleijngeld: “Het te koop aanbieden van een individueel stemrecht is een misdrijf en ik vind dit onacceptabel. We treden daar streng en direct tegen op. Het stemrecht is immers de basis van het vertrouwen dat wij hebben in de democratie. Dat moeten wij beschermen.”
Meer nieuws