Langstraat Vandaag

Negatief zwemadvies voor 't Hoefsven in Waalwijk

Vrijdag 15 juli 2022 door redactie

De provincie Noord-Brabant heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor ’t Hoefsven in Waalwijk. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die in heel Noord-Brabant de controles uitvoert, heeft bij de laatste inspectie een forse bloei van blauwalgen aangetroffen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor overlast en gezondheidsproblemen.

Aangewezen zwemwaterlocaties worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág. Het negatief zwemadvies wordt pas ingetrokken als een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond.

Blauwalgen komen van nature voor in het water, maar geven overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De drijflagen maken het water troebel en ze kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Ook kan het gaan stinken en kunnen vissen erdoor sterven.
Meer nieuws