Langstraat Vandaag

Naar de logopedie? Dit komt er allemaal bij kijken.

Woensdag 24 januari 2018 door redactie

Wist u dat spraakontwikkeling al begint als kinderen net geboren zijn? Een pasgeboren baby reageert op omgevingsgeluiden en gaat dan ook zelf klanken en geluiden maken. Door ouders te imiteren ontwikkelen kinderen verschillende klanken. Soms lopen kinderen een vertraagde spraakontwikkeling op. Dit kan komen door bijvoorbeeld slechthorendheid maar ook kan een kind door vroeggeboorte een te grote achterstand hebben opgelopen.

 

Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan het andere kind. U hoeft zich niet meteen zorgen te maken als uw kind wat achter loopt op leeftijdsgenootjes. Wilt u het toch laten onderzoeken? Dan is er de logopedist. Deze kan u duidelijkheid geven of behandeling nodig is. Een vertraagde spraakontwikkeling is goed te behandelen. Zeker als dit al vroeg gesignaleerd wordt.

 

Wanneer maakt u een afspraak?

 

Een kind ondervindt hinder bij vertraging in de spraakontwikkeling. Zijn omgeving begrijpt hem niet goed, wat gedragsproblemen tot gevolg kan hebben. Of het kind kan niet goed meekomen op school. Als u merkt dat uw kind moeite heeft met slikken of erge adem-, spraak-, taal-, eet- of gehoorproblemen heeft, kunt u er ook voor kiezen om een afspraak te maken bij een logopediepraktijk. De ernst van de problemen bepaalt op welke leeftijd een kind met logopedie begint. Logopedie is mogelijk vanaf 2 jaar.

 

Wat doet de logopedist?

 

Een logopedist helpt niet alleen bij spraakproblemen. Ook biedt een logopedist hulp bij stem, adem, spraak, taal, gehoor, afwijkende mondgewoonten en en slikproblemen. Daarnaast houden zij zich ook bezig met voorlichting, preventie en onderzoek(en). Tijdens een intakegesprek worden de problemen vastgesteld, zodat er een behandelplan opgesteld kan worden.

 

Gaat u met uw kind naar een logopediepraktijk? Dan zal er over het algemeen een keer per week een afspraak zijn. Een sessie duurt zo’n 25 minuten, zodat een kind zich optimaal kan blijven concentreren. Er zijn verschillende methodes om problemen aan te pakken. Bij uitspraakproblemen wordt er bijvoorbeeld gewerkt met plaatjes, spelletjes en verhalen. Of er worden situaties nagebootst en besproken. Wanneer er een situatie wordt nagespeeld, beoordeelt een logopedist de klank in combinatie met andere klanken.

 

Soms hebben kinderen moeite met praten. In dit geval wordt er spelenderwijs een spel ingezet. Voor iedere leeftijd is er een passende aanpak, maar er wordt altijd gekozen voor een behandeling die het beste bij het kind past, want ieder kind is uniek.

 

Oefeningen voor thuis

 

Aan het eind van een oefensessie krijgt uw kind oefeningen mee naar huis. Want thuis spelenderwijs oefenen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Probeer zo vaak mogelijk te oefenen. Wij adviseren minimaal een keer per tot ongeveer vijf keer per week.

 

Meer weten over logopedie?

 

Bij onze logopediepraktijk zijn al uw vragen welkom. Neem alvast een kijkje op www.logopediehoogkarspel-venhuizen.nl voor het antwoord op uw vraag. Wanneer u meer wilt weten kunt u ook het contactformulier gebruiken.

 

 

 
Meer nieuws