Langstraat Vandaag

Krapte op de arbeidsmarkt: is uw P&O-beleid hier klaar voor?

Maandag 31 december 2018 door redactie

De HR-afdeling van een organisatie is altijd in beweging. Arbeidsovereenkomsten, salarisregelingen, verlof, arbeidsvoorwaarden, ziekteverzuimbegeleiding en ontslag zijn zo van die onderwerpen waar de HR-afdeling zich mee bezighoudt. Veranderingen in de wetgeving, verplichtingen van de overheid en andere instanties en ontwikkelingen op bedrijfseconomisch vlak  zorgen ervoor dat de HR continu haar personeelsbeleid moet aanscherpen. Daarom is een goed ingerichte HRM belangrijk om adequaat te kunnen reageren en actie te ondernemen op allerlei veranderingen. Een van de aandachtspunten voor de komende periode is het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt. Beschikt uw HR-afdeling over de juiste instrumenten om dit probleem aan te pakken? Als u wilt weten of u op de goede weg zit, biedt deskundig HR advies uitkomst. 

Trends voor 2019 
De rol van de HR-afdeling is in de afgelopen jaren verschoven. Was het eerst het kloppende hart op het vlak van personeelsmanagement, tegenwoordig is de grootste rol het zorgen voor voldoende medewerkers om zo de geformuleerde bedrijfsdoelen te kunnen behalen. Dat het werven van goed personeel hoog op de agenda staat, blijkt wel uit het jaarlijkse trendonderzoek van Berenschot. Dit onderzoek wordt gehouden onder HR-professionals in Nederland. Arbeidsmarktcommunicatie en employer-branding worden de belangrijkste speerpunten voor 2019. Duurzame inzetbaarheid blijft in de top drie. Strategische personeelsplanning, talentmanagement, opleiding en ontwikkeling, employé-experience en innovatie van de organisatieconcepten zullen de grootste stijgers worden 2019. 

Krapte op de arbeidsmarkt 
Werkgevers worstelen met de gespannen arbeidsmarkt, zo luidt de conclusie uit hetzelfde onderzoek. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het lastig om vacatures te vervullen. Een op de vier werkgevers heeft hier moeite mee, aldus Minister Koolmees in een nieuwsbericht van de Tweede Kamer op 26 november jl. De overheid heeft een aantal structurele oplossingen gepresenteerd om dit probleem te bestrijden. Ook werkgevers, werknemers en werkzoekenden moeten de handen ineen slaan om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Het werven en het behouden van talenten is dan ook hét speerpunt op de HR-agenda van komend jaar. Hoe verleidt u nieuwe werknemers en hoe zorgt u ervoor dat ze ook bij u in dienst blijven? 

Employer-branding 
Om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor personeel kunt u als werkgever diverse maatregelen nemen. Werkzoekenden hebben de banen voor het uitkiezen want er is veel vraag. Werkgevers moeten zich tegenwoordig profileren om passend en geschikt personeel te werven. U kunt uw bedrijf aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld hogere lonen of een vast contract te bieden. U kunt ook opleidingsmogelijkheden creëren. Ook het kunnen combineren van werk en zorgtaken maakt een baan aantrekkelijker. Dit geldt ook voor het huidige personeel. Als u al talent in huis heeft en dat graag wilt behouden, kan het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden ertoe bijdragen dat uw personeel blijft.

HR-scan biedt hulp
Wilt u ook weten waar de kansen liggen voor uw organisatie? Heeft u alle zaken op het gebied van P&O op orde? Kunt u adequaat inspelen op veranderingen en ontwikkelingen op personeelsgebied? Kortom, heeft u P&O advies nodig? Met behulp van van onze HR-scan hebben wij snel in beeld waar de krachten binnen uw organisatie zitten en wat de aandachtspunten zijn op personeelsgebied. Heeft u interesse in een HR-scan of wilt u daar meer informatie over? Neemt u dan telefonisch contact met ons op via 088-7007730. Onze vestigingen zijn verspreid door het land. Er is altijd wel een locatie dicht bij u in de buurt waar u terecht kunt voor advies. 


Bron: https://www.berenschot.nl/actueel/2018/juni/hr-trends-2018-arbeidsmarkt
Meer nieuws