Langstraat Vandaag

Joep Trommelen nieuwe stadsdichter Waalwijk

Dinsdag 29 november 2016 door redactie

Waalwijk - Joep Trommelen mag zich vanaf vandaag stadsdichter van Waalwijk noemen. Hij volgt Daphne van Breemen op die er zelf voor kiest vanwege haar studie te stoppen. De jury koos uit zeven inzendingen voor Trommelen omdat zijn gedicht een eigen visie op de stad gaf en verraste door een klassieke vorm.  

Alle zeven deelnemers hadden een gedicht geschreven over de aantrekkelijkheid van het centrum van Waalwijk. Volgens wethouder Hans Brekelmans, voorzitter van het panel dat de gedichten beoordeelde, stak het werk van de nieuwe stadsdichter er gelijk met kop en schouders bovenuit. “Het gedicht raakte ons. We herkenden de stad die hij beschreef, juist omdat hij bijvoorbeeld ook kritisch de leegstand benoemde.”

Unaniem

Het panel, bevatte naast de huidige stadsdichter en wethouder Brekelmans ook Yvonne Bosch van de bibliotheek Midden-Brabant, Francesco van Mierlo van het Kunstencentrum Waalwijk en Jan van Oudheusden, docent bij seniorenacademie HOVO. Zij beoordeelden de gedichten zonder te weten wie de auteur was. Ze kozen daarbij unaniem voor Trommelen. De likes op Facebook speelden daarbij geen beslissende rol, de kwaliteit van het ingezonden werk gaf uiteindelijk de doorslag.

Het panel keek onder meer naar poëtische vaardigheden zoals de vorm en het oproepen van emotie. Ook de binding met Waalwijk, de eigen manier om een visie te verwoorden en het prikkelend kijken naar een situatie waren criteria.

Gedichten

Daphne van Breemen droeg tijdens de bijeenkomst in de bibliotheek haar afscheidsgedicht voor. De nieuwe stadsdichter presenteerde zijn eerste officiële werk, een gedicht over vrijheid nadat hij het stok je van haar overnam.

Waalwijker Joep Trommelen (53) is een oud journalist van dagblad BN/De Stem. Hij presenteert maandelijks het programma ‘Met het oog op Wolluk’ bij Langstraat FM,  is betrokken bij de culturele talkshow Club d’Hivers in Atelier Winterdijk 30b en schrijft voor webmagazine Brabant Cultureel.
Meer nieuws