Langstraat Vandaag

Hoe overleef je met een glutenallergie het festivalseizoen?

Woensdag 6 juni 2018 door redactie

Hoe overleef je met een glutenallergie het festivalseizoen?

Glutenvrije pizza’s, glutenvrije hamburgers, ze bestaan allemaal. Maar hoe is het gesteld met het glutenvrije-aanbod op (food)festivals? Festivals zijn populairder dan ooit, maar is de ‘gluut’ er wel goed vertegenwoordigd?

 

In 2016 werd het eerste glutenvrije festival ‘Frank en Vrij’ in het leven geroepen in Amsterdam. Een doorbraak, want dit was het allereerste glutenvrije foodfestival met een overdekte food en lifestyle markt, een meet en greet met diverse foodbloggers en uiteraard 100% glutenvrije foodstands. Het festival werd in 2017 helaas gecancelled. De vraag is nog of het dit jaar weer terugkomt.

 

Ook op andere foodfestivals wordt er steeds meer rekening gehouden met mensen die een glutenintolerantie hebben. In Nederland zijn er namelijk zo’n 500.000 mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen. En volgens glutenvrij.nl, zal de vraag naar glutenvrije maaltijden in de horeca fors toenemen. Op bijna ieder festival zijn er wel eettentjes te vinden die glutenvrije hapjes of maaltijden verkopen.

 

Glutenvrije foodtrucks

De Spaanse lekkernij Churros is bijna van geen enkel festival weg te denken. Een van de eerste foodtrucks is de Rotterdamse Churros4all. De Churro’s zijn vrij van gluten, melk, suiker en ei. Dit is uniek voor Nederland in presentatie en product. Een andere gluut-vriendelijke bekende speler is de foodtruck van Vrij Voedsel. Vrij Voedsel is van kookstudio De Laurier in Amsterdam. Ze richten zich volledig op dieet gerelateerde gerechten. In 2012 stond Vrij Voedsel voor het eerst op Lowlands en is nu vooral op festivals in Amsterdam te vinden zoals bij Rollende Keukens..

Zoektocht naar glutenvrije producten
Voor veel coeliakiepatiënten was het vinden en kopen van glutenvrije producten ooit een behoorlijke zoektocht. Nu ‘gluten’ de afgelopen jaren steeds meer bekendheid hebben gekregen en de horeca zich ermee bezighoudt, wordt het steeds eenvoudiger om glutenvrije producten te krijgen. Zo is Glutenvrij Reform Le Poole uitgegroeid in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste gespecialiseerde bedrijf in het ontwikkelen, produceren en verkopen van glutenvrije voedingsmiddelen in Nederland. Het bedrijf is opgericht door Christien Le Poole in 1988. Ze is begonnen met het maken van een klein aantal zelfgemaakte producten zonder gluten, nadat bij haar dochter coeliakie werd geconstateerd. Glutenvrij Le Poole heeft een assortiment van maar liefst 700 producten: van complete glutenvrije maaltijden tot snacks en van diepvriesproducten tot gebak.

Bestel je glutenvrije boodschappen met de app

Sinds kort heeft Glutenvrij Le Poole een eigen app. Zo kun je heel eenvoudig glutenvrij boodschappen doen. Het complete assortiment is te bestellen via de app. Daarnaast kun je in de store locator de winkels zien waar onze artikelen worden verkocht. De dichtstbijzijnde winkels bij jou in de buurt zijn in Oosterhout en Breda. Natuurlijk bezorgen we je boodschappen ook aan huis. Download de app in Google Play Store of de App Store en ontdek snel het gemak van online glutenvrij boodschappen doen.


 
Meer nieuws