Langstraat Vandaag

Hoe kan uitval op de werkvloer worden voorkomen?

Maandag 3 september 2018 door redactie

“Werknemers vinden het moeilijk om hun pijn bespreekbaar te maken”, vertelt Erica van As, arbeidsdeskundige bij Experix. Steeds vaker komt ze in aanraking met mensen die pijnklachten ervaren. Ze willen loyaal blijven aan hun werkgever en niet lastig gevonden worden. Hun doel is om aan het werk te blijven maar dat kan niet op deze manier. Hoe kan dat dan wel?

De nieuwe Arbowet
In de nieuwe Arbowet die in werking is getreden op 1 juli 2017 (met een overgangsperiode van 1 jaar) worden bedrijven verplicht gesteld om preventieve maatregelen te nemen tegen verzuim. Dit blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Veel mkb-bedrijven worstelen nog met de nieuwe Arbowet, aldus een artikel in het Financieele Dagblad op 20 juli. Inmiddels is duurzame inzetbaarheid het belangrijkste onderwerp op HR-gebied. Werkgevers en werknemers moeten samen gaan kijken hoe ze uitval kunnen voorkomen.
                           
Het belang van deskundig advies
“Ga vooral niet doormodderen”, adviseert Erica. Door op tijd in te grijpen wordt in ieder geval voorkomen dat er mogelijke oplossingen worden misgelopen. Een arbeidsdeskundige kan u hierbij adviseren. Arbeidsexperts zijn volledig op de hoogte van de bestaande mogelijkheden. Zij kunnen u informeren adviseren en komen met een passende oplossing waar u misschien nog niet aan hebt gedacht. Ook een bedrijfsarts speelt een belangrijke adviserende rol bij het voorkomen van uitval. Deze verricht specialistisch onderzoek naar de arbeidsmogelijkheden van uw werknemer. Hij kijkt naar wat uw medewerker nog wel kan en hoe hij of zij weer kan re-integreren. Een bedrijfsarts kan een medewerker op mogelijkheden wijzen die ook de pijn kunnen verlichten en vervolgens de medewerker hierin begeleiden.

Wat zijn oplossingen?
Als de medewerker al dusdanig (veel) pijn heeft dat werken niet meer gaat of wordt bemoeilijkt, zijn er diverse trajecten mogelijk. Er zijn revalidatietrajecten die erop gericht zijn om mensen met pijn te leren omgaan. In deze trajecten werken veel specialisten samen om de werknemers te helpen te re-integreren. Ook een pijnkliniek kan uitkomst bieden.

Oplossingen vanuit het bedrijf
Voorkomen is beter dan genezen. Wij raden werkgevers altijd aan om hun werknemers goed in de gaten houden. Als u iets signaleert, ga dan in gesprek met de werknemer.  Ook zijn er trainingen die u kunnen helpen bij het uitvoeren van het ziekteverzuimbeleid. Tijdens zo’n training leert u hoe u op een efficiënte en gepaste manier in gesprek kunt gaan met de werknemer.

Wat kan de werknemer zelf doen?
Doe uzelf niet te kort en geef het aan bij uw werkgever als u pijnklachten ervaart. Het is belangrijk om plezier in het werk te houden zodat u goed kunt blijven presteren en verzuim kan worden voorkomen.

Advies nodig?
Experix reïntegratie is gespecialiseerd in de ondersteuning van werkgevers, werknemers, bedrijfsartsen en arbodiensten. Onze diensten richten zich vooral op die trajecten die extra aandacht vragen. Wij kunnen u op een heel breed terrein van dienst zijn. Heeft u hierover advies nodig? Neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier. Of stel uw vraag telefonisch via 088-707750 of per mail naar info@experix.nl. U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of een afspraak maken voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze vestigingen bij u in de buurt vindt u in ‘s-Hertogenbosch of Breda.
Meer nieuws