Langstraat Vandaag

Hoe bewust zijn scholen bezig met een gezonde voeding?

Vrijdag 22 december 2017 door redactie

Bewustwording van gezonde voeding begint tegenwoordig al wanneer kinderen op de basisschool zitten. Waar we vroeger nog veel snoep en chips kregen toegestopt, is tegenwoordig de ene traktatie nog gezonder dan de andere. Maar in hoeverre zijn scholen bezig met een gezonde voeding? Zijn zij ook verantwoordelijk voor de lunch van leerlingen?

 

Op de meeste basisscholen zit het wel goed met gezonde voeding, aldus het RIVM. Op de website van Gezonde School is terug te vinden dat vijf basisscholen in Waalwijk het vignet ‘Gezonde School’ hebben behaald. Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan gezondheid. Dit kan gedaan worden aan de hand van de vier Gezonde School-pijlers. De Gezonde School-aanpak is een effectieve manier om aan gezondheid te werken en al op jonge leeftijd een belangrijke basis te leggen voor de toekomstige (on)gezondheid.

 

Fruitdag!

Een opkomend fenomeen in de klassen is ook de zogeheten fruitdag. Dit is de dag dat kinderen een fruitje of stuk groenten mee mogen nemen. Het stuk fruit of de groente wordt gezamenlijk met elkaar gegeten en dat werkt stimulerend. Zien eten, doet eten toch? Op deze manier raken kinderen op jonge leeftijd al bewust van het belang van gezonde voeding. Maar hoe is het gesteld met de scholencatering in het voorgezet onderwijs of op het middelbaar beroepsonderwijs?

 

Gezonde school aanpak

Veel onderwijslocaties houden zich wel bezig met het predicaat ‘Gezonde School’. Zowel voortgezet als middelbaar onderwijs bieden hun leerlingen en medewerkers een gezonde schoolkantine.

Een gezonde scholencatering is er vaak wel, was de uitkomst van het onderzoek van RIVM nu twee jaar geleden. De inhoud van de snack- en drankautomaten, ofwel vendingmachines, laat nog wel te wensen over. Pas als de automaten bijvoorbeeld snackgroenten bevatten, dan is het aanbod aan gezonde voeding optimaal. Leerlingen brengen veel tijd door op school en zij houden nu eenmaal van snacks en tussendoortjes. Des te belangrijker is het om jongeren in deze fase van hun leven te stimuleren gezond te eten en bewust te maken van gezondere alternatieven.

 

Prettige sfeer en voorlichting

Een cateraar die zich toelegt op de gezonde school is ProFood. De cateringmedewerkers van ProFood bereiden en verkopen elke dag verse broodjes, gezonde tussendoortjes, fruit en dranken. In iedere schoolkantine wordt met een klein team gewerkt. Zo raken de leerlingen snel vertrouwd met onze medewerkers, maar dit is andersom ook het geval. Het creëren van een prettige sfeer moet ertoe bijdragen dat leerlingen cafetaria’s bezoeken buiten schooltijden. Een goede omgang met de leerlingen en het verstrekken van informatie met behulp van displays en lesmateriaal zorgt voor bewustwording van gezond en verantwoord eten, zo stelt de ervaren schoolcateraar vast.

 

Actieve schoolcateraar

ProFood is al acht jaar volop actief op het gebied van scholencatering. Eerst alleen met koffie- en vending machines en nu met een volledig verzorgde catering van a tot z.Het bedrijf is begonnen onder de vlag van een grote landelijke franchiseketen en sinds 2014 verder gegaan onder de naam ProFood. Door deze zelfstandigheid kan het bedrijf heel goed inspringen op de wensen van de klant. Inmiddels is ProFood al actief op zo’n 40 scholen. Dit aantal breidt zich nog steeds uit waaruit we kunnen concluderen dat de gezonde scholencatering in de lift zit. Wilt u meer weten over catering op school? Kijk dan even op onze website: www.profood.nl.
Meer nieuws