Langstraat Vandaag

"Heusdense Veteranen, wie of wat zijn dat eigenlijk?"

Maandag 18 mei 2015 door redactie

Gemeente Heusden organiseert dit jaar voor de zevende keer de Lokale Veteranendag. Een dag voor erkenning en waardering voor deze veteranen maar ook om samen te komen. Patrick Steijn (45) is één van deze veteranen. Hij is in 1992-1993 als toemalig beroepsmilitair uitgezonden geweest als groepscommandant van het Nederlandse Transport Bataljon naar Bosnië-Herzegovina. Vandaag stuurde hij ons het volgende bericht die we graag met u delen.

Allereerst kan ik u vertellen dat we al dik 250 veteranen in Heusden hebben. Ja echt waar 250 veteranen. Want, zoals u misschien wel weet zijn veteranen niet alleen oude mannen met veel medailles en een witte anjer op hun colbert die hun leven gewaagd hebben voor onze vrijheid of voor, of namens ons land gestreden hebben op andere plekken op de wereld…..

Nee, er is besloten dat ook de buurjongen, overbuurvrouw of dorpsgenoot die is uitgezonden geweest naar bijvoorbeeld Afghanistan, Bosnië of welke (vredes/gevecht/speciale) missie dan ook, de status Veteraan krijgt. En ja, dan kom je aan zo’n aantal van dik 250 veteranen in onze gemeente. En hoe je het ook wendt of keert, deze mensen hebben allemaal hun eigen verhaal en herinnering aan hun missie. Ook deze jonge mensen zijn soms getekend voor het leven door de belevingen tijdens hun uitzending. Sommigen hebben slechts kort gediend en zijn inmiddels aan een nieuwe carriëre begonnen en anderen zijn nog actief dienend. Maar zoals ik al eerder beschreef, ze hebben allen hun eigen verhaal en herinnering aan “hun” missie. Ook ik. Helaas een vervelende herinnering die mij zelfs enkele jaren van mijn leven vergald heeft en waarbij professionele hulp aan te pas gekomen is om het plezier en de mooie dingen van het leven weer te kunnen zien. Maar dat is alweer zo’n 20 jaar geleden. Maar vergeten doe ik het nooit en velen met mij.

En zo zijn er velen, ook in onze gemeente. En daarom wordt er een jaarlijkse Veteranendag georganiseerd door en voor Heusdense Veteranen, van allerlei pluimage, jong, oud, gevechts- en vredesmissie, of wat dan ook. Maar allemaal de “stempel” Veteraan.

Ik nodig hierbij dus ALLE Heusdense veteranen uit om aanwezig te zijn op de veteranendag op 3 oktober aanstaande in Heusden. U krijgt, als veteraan, nog een persoonlijke uitnodiging en ik hoop u allen te mogen begroeten. We zijn tenslotte een grote groep in onze gemeenschap met dezelfde “stempel” dus waarom zouden we niet eens één keer per jaar bij elkaar komen om elkaar eens te zien en te beleven hoe anderen met hun missie zijn omgegaan na terugkeer. Of gewoon ongedwongen met elkaar kletsen onder het genot van een drankje en hapje. Waarom niet, dus jong én oud, iedere veteraan is er één en iedere veteraan is van harte welkom. Ik zou het leuk vinden jullie allen te mogen begroeten op 3 oktober aanstaande!
Meer nieuws