Langstraat Vandaag

Groep 8 basisschool De Bussel haalt bevrijdingsvuur op in Wageningen

Donderdag 23 april 2015 door redactie

Net als 5 jaar geleden halen de kinderen van groep 8 van Basisschool De Bussel het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Maandag 4 mei vertrekken 22 kinderen naar Wageningen. Na een lange tocht van 67 km wordt op 5 mei om 10.30 uur het bevrijdingsvuur ontstoken bij het Gemeentehuis in Vlijmen. Het laatste stukje van de tocht wordt heel feestelijk. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om de kinderen toe te juichen.

Vijf jaar geleden ontstond het plan om met de kinderen van de toenmalige groep 8 van De Bussel het bevrijdingsvuur op te halen bij Hotel De Wereld in Wageningen en het daarna, in de vorm van een estafette, naar Vlijmen te brengen. Dat plan werd uitgevoerd en was een enorm succes. Zo succesvol dat de huidige groep 8 het plan weer uit de kast heeft getrokken en de tocht ook gaat lopen. Onder de bezielende leiding van Justus van Nierop en heel veel vrijwilligers vertrekken de kinderen naar Wageningen, om na een nachtje lopen, het Bevrijdingsvuur om 10.30 uur in Vlijmen te ontsteken. Dat doen ze natuurlijk niet zo maar. De afgelopen 2 maanden hebben ze daar hard voor geoefend. 

De lopers worden in Vlijmen opgewacht door de kinderen die normaal op Koningsdag met hun versierde fiets een rondje afleggen. In de tocht, voorafgegaan door cv Blaostumop rijden ook de jeugdbrandweer en een aantal legervoertuigen mee. De tocht begint om 10.15 uur bij Zorgcentrum Sint Janshof en voert via de Pastoriestraat, De Akker, het Plein, de Akkerstraat en de Julianastraat naar het Norbertusplein. Voor een dag heet dat dan Bevrijdingsplein.

De lopers worden daar welkom geheten door burgemeester Jan Hamming en jeugdburgemeester Kasper van der Poel. Na de toespraak door de burgemeester, volgt het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. De intocht eindigt met een ballonnenwedstrijd. Iedereen kan een kaartje invullen en aan zijn ballon hangen. De hoofdprijs is een taart voor 20 personen.
Meer nieuws