Bij de werkgroep Reductie van energiecoöperatie Energiek Heusden houden ze wel van een feestje, vooral als het een klimaatstraatfeest betreft. Voor zo’n feest nodig je buurtgenoten, vrienden, clubgenoten of collega’s uit die in dit stookseizoen samen energie willen besparen en daarbij proberen om de ‘Beste Klimaatstraat van Nederland’ te worden. Met raad en daad gaat de werkgroep deelnemers aan deze ‘wedstrijd’ ondersteunen, die eigenlijk alleen maar winnaars telt.
“Vorig jaar deden in heel Nederland 3243 huishoudens mee in 2292 straten, waarvan 53 Heusdense in 11 straten. De Sweelinckstraat in Drunen scoorde uitmuntend, kwam in de top tien terecht en kreeg een budget van € 500,- om een straatfeest te organiseren.
Dit jaar willen we stimuleren dat er nog meer straten meedoen en daarbij de deelnemers ondersteunen met het behalen van een goede score”, aldus Sjef van Herpt, lid van de werkgroep Reductie. “Daarvoor willen we op woensdag 4 november om 19.30 uur een bijeenkomst in ’t Patronaat te Nieuwkuijk beleggen voor mensen die er meer van willen weten of zelf een klimaatstraatfeest willen opzetten. Nieuw is dat er naast fysieke straten ook virtuele straten mee kunnen doen. Gaat het bij fysieke straten om bewoners uit eenzelfde straat, bij een virtuele straat zijn het combinaties van personen uit bijvoorbeeld een wijk, (vrienden-)club of vereniging, die samen gaan bekijken hoe ze tijdens het stookseizoen energie kunnen besparen. Ook individuen kunnen zich melden bij Energiek Heusden om een virtuele straat te vormen. We willen ook bedrijven enthousiasmeren, die in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen hun werknemers stimuleren om deel te nemen.”
Hoe je daarvoor in aanmerking komt, leggen we uit op 4 november.
Vooral voor mensen die van plan zijn om het komend stookseizoen extra maatregelen te treffen, is deelname interessant. We hebben een soort handboek met ideeën en maatregelen. Een aantal mensen dat een klimaatstraatfeest organiseert, bieden we aan om een thermografieopname te maken van een of meer huizen. Een warmtebeeldcamera geeft daarbij aan waar warmtelekken in het huis zitten.”
Illustratie: Bob Leenders