Langstraat Vandaag

OM: Efteling geen concreet doelwit van aanslag

Donderdag 8 september 2016 door redactie

De Politie heeft in juni een vrouw uit Werkendam opgepakt die sympathiseerde met IS. De Werkendamse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat ‘Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan’.

Het Openbaar Ministerie reageerde vanmiddag op de berichtgeving over een mogelijke aanslag op de Efteling in diverse media van vandaag. Het OM berichtte het volgende: "De Efteling is in het onderzoek naar een aangehouden 25-jarige vrouw uit Werkendam nooit een concreet doelwit geweest. Dat kan worden geconcludeerd uit het strafrechtelijke onderzoek. Er is geen dreiging geweest, zoals gesuggereerd wordt in de BN DESTEM van vandaag. "

De Efteling reageerde al eerder vandaag op het verontrustende nieuws: "Vanochtend is de Efteling volop in het nieuws. De Efteling zou in juni genoemd zijn als mogelijk doelwit voor een aanslag. Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt. Het dreigingsniveau is naar aanleiding van dit nieuws niet aangepast. De overheid bepaalt het dreigingsniveau in Nederland en informeert de Efteling en andere partijen proactief als dat nodig is. De overheid heeft geen noodzaak gezien om het dreigingsniveau aan te passen en destijds extra maatregelen te treffen. We hebben als Efteling nauw contact met deze inlichtingendiensten. Uiteraard zijn we in de Efteling altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent."

 

Foto: CC BY-ND 2.0 Johan Wieland 
Meer nieuws