Langstraat Vandaag

Een onbezorgd glutenvrij Sinterklaasfeest met deze tips

Donderdag 15 november 2018 door redactie

Ojee, Sinterklaas komt weer in het land. Dat is een gezellige Hollandse traditie met veel snoepgoed, pepernoten, speculaas en nog meer lekkers. Maar onlangs heeft u of iemand anders in uw gezin de diagnose coeliakie gekregen. Nu weet u niet zo goed wat u wel en niet kunt eten. Met glutenintolerantie is goed te leven. Er is geen medicijn maar met een glutenvrij dieet houdt u het darmslijmvlies intact en zo worden klachten voorkomen. Om goed voorbereid aan het Sinterklaasfeest te beginnen, helpen wij u graag op weg.

 

Het glutenvrije dieet

Door gluten te vermijden, kan het darmslijmvlies herstellen. Dit dieet moet levenslang worden gevolgd want iedere keer dat een darmwand in aanraking komt met gluten raakt hij beschadigd. Met dit dieet voelt iemand met coeliakie zich snel weer beter. Veel kan men ook gewoon blijven eten in het geval van glutenintolerantie of glutensensitiviteit. Bij glutensensitiviteit ervaart u wel de klachten maar wordt de diagnose coeliakie niet vastgesteld. Gelukkig zijn er goede glutenvrije alternatieven voor al dat koek-, snoep en strooigoed. Ook kunt u zelf iets lekkers gaan bakken met onze glutenvrije melen en mixen.

 

Zelf pepernoten maken

U kunt uw glutenvrije kruidnoten bakken. Het enig wat u nodig heeft, zijn glutenvrije bloem, donkerbruine basterdsuiker, roomboter, koek-en speculaaskruiden en melk of water. Als u binnenkort begint met oefenen, heeft u straks de perfecte glutenvrije pepernoten maar ook taaitaai, (gevuld) speculaas of ander lekkers. Bovendien is dit een leuke activiteit om met uw kind te doen op een zondagmiddag.

 

Naar een intocht?

Heeft uw kind coeliakie en gaat u naar een intocht? De meeste pieten strooien gewone pepernoten. Als uw kind zwarte piet een handje wil geven, bedenk dan dat aan de handschoenen van zwarte piet ook sporen van gluten kunnen zitten. Sinds vorig jaar zijn er bij veel intochten ook glutenvrije pieten. De glutenvrije pieten zijn te herkennen aan een speciaal schort met het glutenvrije Pietenlogo. U kunt ook zelf zorgen voor kleine uitdeelzakjes met een glutenvrij labeltje. Verpak deze goed om kruisbesmetting te voorkomen. Zwarte Piet kan dit zakje aan uw kind geven.

 

Tips waar u nog niet aan gedacht heeft

Dit is uw eerste Sinterklaasfeest met glutenintolerantie. Omdat u niet voorzichtig genoeg kunt zijn, is een goede voorbereiding essentieel. Daarom geven wij u graag wat tips voor een onbezorgde gezellige feestperiode.

 

  • Een schone keuken is essentieel bij een gezinslid met coeliakie. Zorg voor aparte snijplanken, bakblikken, cakevormen en beslagkommen.

  • Viert u Sinterklaas met anderen? Kies dan voor een glutenvrije Sinterklaas. Dan eet iedereen heel solidair glutenvrij mee. Of neem zelf glutenvrij snoep mee als u ergens naar toe gaat met het gezin.

 

Glutenvrije lekkers kopen

Bij Glutenvrij Le Poole kunt u heel gemakkelijk online heerlijke glutenvrije producten voor het Sinterklaasfeest kopen. Alles wordt vers gemaakt in eigen bakkerij. Omdat iemand met coeliakie zelf al van een kruimel paneermeel ziek kan worden, is de bakkerij geheel glutenvrij. Wij maken geen reguliere producten. Ons assortiment is heel groot en de producten zijn erg smakelijk. U proeft echt geen verschil met de producten uit de gewone bakkerij. Ook met coeliakie moet u gewoon lekker onbezorgd kunnen genieten van de gezellige Sinterklaasperiode. bestel nu alvast uw Sinterklaasinkopen. Dan heeft u alles alvast in de huis voordat de Sint aan wal komt.
Meer nieuws