Langstraat Vandaag

Een bloeiende organisatie? Dat wil toch iedere werknemer?

Dinsdag 6 maart 2018 door redactie

Het aantal oudere werknemers in Nederland stijgt. Het CBS meldt in oktober vorig jaar dat deze ontwikkeling te maken heeft met de toenemende vergrijzing maar ook met de stijging van de arbeidsparticipatie. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat oudere werknemers zich niet vaker ziek melden dan jongere werknemers. Dan hebben we het hoofdzakelijk over tijdelijke ongemakken als griep en dergelijke. Maar hoe zit het eigenlijk met het ziekteverzuim dat veroorzaakt wordt door hoge werkdruk? Kan een goed ingerichte HR-afdeling ziekteverzuim voorkomen of dient u zelf preventieve maatregelen te nemen?

 

Hoge kosten ziekteverzuim

De grote griepgolf die momenteel in Nederland heerst, kost werkgevers veel geld. Maar de kosten voor langdurig ziekteverzuim zijn vele malen hoger, kopte de Volkskrant onlangs in een artikel. Ziekteverzuim dat te maken heeft met bezuinigingen en hervormingen treft werknemers in elke leeftijdscategorie. De enorme hoeveelheden administratie, de ver doorgeschoten regelgeving en de grote personeelsschaarste zorgen ervoor dat werknemers met burn-out klachten thuis zitten. Allerlei initiatieven zoals het terugdringen van overbodige administratie, het structureren van taken en het tegengaan van onderbezetting kunnen helpen om medewerkers hun werkplezier weer terug te laten vinden. Dit zijn maatregelen die er echt toe doen.

 

Tevreden en gezond personeel

Ook een goed opgezet personeelsbeleid kan ertoe bijdragen dat medewerkers opbloeien en tevreden hun werk kunnen uitvoeren. Een expert in personeelsadvies kan hierbij helpen. Tevreden medewerkers zorgen ervoor dat welk bedrijf dan ook weer goed kan functioneren. Het is belangrijk om de wensen van de werknemer bespreekbaar te maken en hun de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontplooien. Op deze manier kan verzuim worden voorkomen. Zelf kunt u als werknemer ook de nodige maatregelen nemen om werkstress te voorkomen en om de fitheid van uw mensen blijvend te vergroten. Te denken valt aan een cursus mindfulness, yoga of aan samen sporten voor of na een dienst. Gezonde werknemers zijn tevreden over hun werkgever en daardoor zijn ze productiever.

 

Personeelsadvies nodig?

Het is belangrijk om zaken als werkdruk en verzuim in de gaten te blijven houden. Bent u werkgever en wilt u ook tevreden personeel? Werkxe kan werkgevers ondersteunen door hun creatieve oplossingen aan te bieden. Wij zijn er voor bedrijven van 10-1000 werknemers en hebben 17 vestigingen in heel Nederland. Voor advies in Noord-Brabant bent u van harte welkom in onze vestigingen in Breda, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website of bel naar 088-7007730.
Meer nieuws