Langstraat Vandaag

Column: Fluit

Dinsdag 12 mei 2015 door redactie

Ik kan er maar niet aan wennen. Als ik tijdens mijn renrondje op het Halvezolenpad het Dr. Mollercollege op zie doemen. De nieuwbouw van de school waar ik ooit les mocht krijgen van iconen als Chau, Groffen, De Vos en Hagendoorn. En meneer en mevrouw Van der Walle niet te vergeten.
Ik rookte er mijn eerst shaggie, werd er voor de eerste keer echt verliefd, kreeg er vrienden van wie sommigen nog steeds vrienden zijn. 
Het Moller is pure nostalgie, melancholie ook, een boek vol warme herinneringen aan dingen die voorbij zijn gegaan. Het 'oude' Moller tegenover het Wandelpark is een statig gebouw dat voornaamheid uitstraalt; een gewijde plek waar iets belangrijks gebeurde. Ik kreeg er les en werd er langzaam een beetje volwassen. 
Ik ben sinds ik in 1981 mijn diploma haalde altijd teruggekeerd bij een reünie. Effe kijken hoe het met iedereen maar ook met het gebouw is. Raar dat de stenen, het gebouw zelf, me net zozeer beroerden als de mensen die ik trof op de reünie. Ik weet niet of ik nog wel naar een reünie ga in dat nieuwe gebouw...
Thuis heb ik altijd nog een bronzen Panbeeldje op de kast staan; zoals zo veel Waalwijkers gekregen van de school bij de diploma-uitreiking. Daar is iets vreemds mee aan de hand. De fluit is in de loop der jaren naar beneden gaan hangen. Ik heb van meer oud-Mollerianen gehoord dat ze daar last van hebben. Het echte Panbeeld is al lang geleden uit de Mollervoortuin gestolen. De Griekse god Pan was de patroon van de herders en hun kudden; ik neem aan dat dat beeld symbool stond voor de docenten en hun leerlingen. 
Is dat de docent anno 2015: een herder met een hangende fluit? 
Nu het oude Moller dicht is en het nieuwe in gebruik, is het goed te weten dat de gevel van het oude Moller blijft staan. Erlangs fietsen zal me op de een of andere manier gerust blijven stellen. Sommige dingen in het leven moeten gewoon blijven zoals ze zijn en dit is er een van.

Lees verder op Moost.

 

Wekelijks lichtten we als partner van Moost één inzending uit. Moost legt herinneringen uit jouw omgeving vast. Iedereen die de Langstraat een warm hart toedraagt kan het hele jaar inzendingen plaatsen op Moost. De inzendingen komen op de website van Moost te staan en de meest populaire inzendingen worden voor eeuwig vastgelegd in het Moost jaarboek.

Foto: joep Trommelen - Moost
Meer nieuws