Langstraat Vandaag

Bouw Schoenenkwartier bijna klaar

Dinsdag 11 januari 2022 door redactie

De afgelopen jaren stonden in het teken van de bouw van het Schoenenkwartier: het nieuwe museum voor schoenen en leer, ambacht en innovatie, maken en leren in Waalwijk. De bouw is bijna klaar. Op maandag 10 januari 2022 gaf de gemeente de sleutel aan de museumdirectie. Een bijzonder moment dat tegelijkertijd een startsein is voor de inrichting van de 3000m2 aan museumzalen, maaklabs en het kenniscentrum. 

Wat is er gedaan?
Civic Public Architecture uit Amsterdam maakte in opdracht van de gemeente het ontwerp voor de renovatie van de westvleugel van het Krophollercomplex, de nieuwe locatie van het Schoenenkwartier. WAM & Van Duren was hoofdaannemer en pakte de bouw op. De bouw startte in 2020 voortvarend. Door corona, drukte in de bouwwereld en het nodige meer- en minderwerk liep deze wel wat vertraging op. Hierdoor lukte het niet in oktober 2021 de bouw af te ronden, maar begin 2022. Nu de bouw nagenoeg klaar is en de museumdirectie de sleutel heeft, kunnen zij starten met verhuizen en inrichten. De eerste stap naar het openen van de deuren voor publiek. In totaal investeerde de gemeente ruim 10 miljoen euro in de bouw. 

De sleuteloverdracht
De sleuteloverdracht is een belangrijk moment voor zowel de gemeente als de museumdirectie. Wethouder John van den Hoven: “We hebben de afgelopen jaren samen met diverse partijen keihard gewerkt aan deze prachtige nieuwe locatie voor het Schoenenkwartier. Een aantrekkelijke, historische plek in het hart van Waalwijk voor jong en oud, van binnen en buiten onze gemeente. Het brengt de geschiedenis van Waalwijk als handelsplek voor schoenen en leer weer tot leven. Ik ben trots op wat er nu staat en zie het museum als toeristische parel in De Langstraat, die ook een impuls geeft aan de binnenstad van Waalwijk. De sleuteloverdracht is een stap dichter naar het moment dat publiek er ook van kan genieten en het centrum nog meer gaat bruisen. Dat is waar we het voor doen.” Museumdirecteur Anouk van Heesch over de sleuteloverdracht: “We staan al maanden te trappelen om het gebouw helemaal af te zien en te starten met verhuizen. Nu hebben we de sleutel en is het moment bijna daar. We kunnen niet wachten om alles gereed te maken en ons publiek te ontvangen. Ik ben er bijzonder trots op dat we de geschiedenis van de stad terugbrengen in dit prachtige gebouw op deze nieuwe, bijzondere plek midden in de stad. De renovatie van Civic Public Architecture draagt enorm bij aan dat wat wij met ons nieuwe museumconcept willen neerzetten: een ware beleving waarin alle zintuigen worden geprikkeld, voor jong en oud. Ik zie ernaar uit om iedereen kennis te laten maken met de Labs, het Kenniscentrum, het Museum en ons meerjaren programma.”
Meer nieuws