Langstraat Vandaag

Boerderij 't Slot in Heesbeen eenmalig open voor publiek tijdens Open Monumentendag

Maandag 4 september 2017 door redactie

Familie Van Everdingen neemt na 111 jaar afscheid van Boerderij ’t Slot en van Heesbeen. Op 9 en 10 september wordt daarom dit gemeentelijke monument eenmalig opengesteld voor publiek. Dit is een unieke kans om deze boerderij die nu te koop staat te bekijken. 

Het thema van de Open Monumentendagen 2017 “Boeren, burgers en buitenlui” sluit nauw aan bij de diverse typen gebruikers die dit gemeentelijk monument heeft gekend. Aan de hand van uniek materiaal vertellen Kees en Nicolaas van Everdingen over de vele functies van ’t Slot door de eeuwen heen: o.a. siroopfabriek, fruitbewaarplaats, gemengd boerenbedrijf, schapen- en zorgboerderij en op het laatst woonboerderij. 

’t Slot kent vele historische details en toont tal van sporen van diverse aanpassingen aan de diverse functies. Ook het voormalige naastgelegen kasteel van de “Heeren van Heesbeen” en de relatie met het tegenover gelegen Hamelland en het dorp Heesbeen komen aan bod. Er wordt een selectie getoond van koopaktes en oude foto’s, die de rijke historie van deze boerderij illustreren.

Nicolaas en Kees van Everdingen zullen herinneringen ophalen aan het leven op ‘t Slot. Nicolaas (1968) woonde hier in zijn jeugd vanaf 1976 en gaat in op de bouwkundige ingrepen ‘Iedere generatie voegde er het zijne aan toe’. Kees (1942), de oom van Nicolaas die zijn vader en broer hielp toen ‘t Slot een fruitbewaarplaats was, neemt u mee in ‘Het dagelijks leven in en om ‘t Slot’.

Tenslotte zal Adviesbureau Plushuis het plan toelichten hoe je zelfs zo’n oud monumnt toekomstbestendig kunt verbouwen met duurzame bouwmaterialen. De “bio-bouwmarkt” Groene Bouwmaterialen in Oudheusden stelt monsters van deze materialen beschikbaar tijdens de open dag. Dit Plushuis-plan zorgt ervoor dat het complete Slot na 41 jaar weer van het aardgas afgesloten kan worden. Het wordt zelfs energiepositief, zodat het weer klaar is voor de volgende 40 jaar bewoning. 

De boerderij is op zaterdag 9 en zondag 10 september te bezichtigen door deel te nemen aan een rondleiding die om 13.00 uur en om 14.30 uur van start gaat. 

 

Foto: Jacco Roukens, Vitch.nl
Meer nieuws