Langstraat Vandaag

Alles wat je moet weten over het maken van een echo tijdens de zwangerschap

Maandag 21 februari 2022 door redactie

Een echo tijdens de zwangerschap wordt gebruikt om een beeld te krijgen van het hart van een ongeboren baby en om natuurlijk vast te stellen of je kleine op komst een jongetje op meisje is. Dit wordt gedaan aan de hand van geluidsgolven. Deze pijnloze echografie toont de structuur van het hart en hoe het werkt. Daarnaast kan ook de gezondheid en de groei van de baby worden beoordeeld. We vertellen je hier alles wat je moet weten over het maken van een echo tijdens de zwangerschap en hoe je jezelf het beste kan voorbereiden op dit spannende moment.

Waarom wordt deze test gedaan?

Het laten uitvoeren van een echo kan onder meer helpen om verschillende soorten hartproblemen aan te tonen die zich kunnen voordoen tijdens de vorming van het hart van jouw baby. Deze defecten worden ook wel  aangeboren hartafwijkingen genoemd. Deze test wordt meestal in de tweede maand van de zwangerschap gedaan. Als tijdens de normale echografie blijkt dat er mogelijk een probleem is met het hart van de baby, kun je ook een foetale echocardiogram laten maken. Dit kan ter sprake komen als jij als moeder medische aandoeningen heeft die het risico op deze hartafwijkingen verhogen. Deze omvatten onder meer diabetes, fenylketonurie, bindweefselziekten zoals lupus, en een voorgeschiedenis van rodehond. Dit soort echografie kan ook van belang zijn als de vader van het kind een aangeboren hartafwijking heeft.

 

Als je meer wilt weten over welk soort echo voor jou van belang is en direct een afspraak wilt maken, dan kun je terecht bij een verloskundige bij jou in de buurt. Kijk eens op verloskunde Den Haag voor meer informatie.

Hoe bereid je je voor op het maken van een echo?

Alvorens het maken van een echo tijdens de zwangerschap, hoef je je niet speciaal voor te bereiden. Je mag van tevoren gewoon normaal eten en drinken. Je hoeft overigens ook geen volle blaas te hebben voor dit onderzoek. Het is wel aan te raden om geen lotions, crèmes of poeders op je buik te smeren op de dag van de echo.

Wat kan je verwachten van de procedure?

Tijdens de echografie wordt er een gel op de huid aangebracht op het te onderzoeken gebied. Deze gel helpt om luchtzakken te voorkomen die de geluidsgolven kunnen blokkeren die de beelden creëren. Deze gel is op waterbasis en is gemakkelijk te verwijderen van de huid en kleding. Een echograaf drukt vervolgens een klein handapparaat, ook wel transducer genoemd, tegen het te onderzoeken gebied en beweegt het om de beelden vast te leggen. Dit apparaat zendt geluidsgolven door je lichaam, vangt de weerkaatste golven op en stuurt ze naar een computer die de beelden vormt. De echografie is pijnloos, hoewel je een licht ongemak kunt ervaren wanneer de echograaf de transducer over je lichaam leidt. Een standaard echografie duurt 30 minuten tot een uur.




Meer nieuws