Langstraat Vandaag

300 belangstellenden bij geslaagde thema avond Energiek Heusden

Dinsdag 16 oktober 2018 door redactie

Sprekers geven energietransitie een boost
In het kader van De Dag van de Duurzaamheid hield Energiek Heusden in samenwerking met de gemeente Heusden op 12 oktober een thema-avond over Energietransitie, Duurzaamheid en Van gas los. Ruim driehonderd belangstellenden waren naar de Voorste Venne in Drunen getogen voor deze thema-avond, voor de rondleiding door het gerenoveerde gebouw en/of de informatiemarkt. Wethouder Mart van der Poel verraste Energiek Heusden aan het einde met de onderscheiding Doener van de Maand.

Omslag
De nationale energiecommissaris Ruud Koornstra, is een perfect voorbeeld van een ‘vlerk met een milieuhart’ die de energietransitie een boost geeft door zijn onconventionele benadering. Dat deed hij ook in de Voorste Venne. Omdat er te weinig aandacht in de politiek bestaat voor een duurzame toekomst is hij energiecommissaris geworden en met een groep gewone burgers aan de slag gegaan. Nu geeft hij aan de minister gevraagd en ongevraagd advies. Geld moet je volgens de energiecommissaris actief maken. Daarmee kun je allerlei initiatieven ontplooien en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Kooistra kwam met opmerkelijke voorbeelden van ‘vernuftig ondernemerschap’, zoals van een taxibedrijf dat 75 elektrische auto’s (Tesla) aanschafte, de koppeling van zonnepanelen aan elkaar voor wijkverwarming en de ontwikkeling van elektrische auto’s en Ledlampen. Geld is er genoeg en investeren in duurzaamheid levert geld op. Van de politiek, industrie, het bedrijfsleven en de overheid hoeven we geen revolutionaire acties te verwachten, het is de burger die voor een omslag moet zorgen.

Burgerinitiatieven
Het verhaal over de plaatselijke ambities door wethouder Mart van der Poel is wat minder spectaculair, de ambities zijn er wel, maar duurzaamheid is een zwaar onderwerp, waarbij je de kansen moet zien en niet de bedreigingen. Er is volgens de wethouder al heel veel gebeurd in de afgelopen periode, zoals zonnepanelen op alle openbare gebouwen, energiebesparing bij openbare gebouwen en – verlichting en veel minder restafval. De toekomst staat in het teken van Elke Kern Een Zonneveld, windturbinebeleid, aanleg warmtenetwerk, afspraken met woningcoöperaties, zorginstellingen en bedrijfsleven en het ondersteunen van burgerinitiatieven, zoals in de kernen Herpt en Hedikhuizen.

Energiek Heusden
Met behulp van een animatiefilmpje maakte Frie van Hulten, voorzitter van Energiek Heusden duidelijk hoe desastreus de klimaatverandering is. Ontkennen van het probleem heeft geen zin en wijzen naar anderen ook niet. We kunnen brandstof besparen door te consuminderen, nieuwe warmte halen uit bijvoorbeeld het gebruik van stadsverwarming, waterstof, biogas en innovatie, gebruik van elektrische auto’s, fietsen en scooters en uit wind- en zonne-energie. Naast de gebruikelijke activiteiten als Reductie, Zon op Heusden, Zon op Eigen Dak, Switchservice en Energiescan gaat de coöperatie zich ook richten op: coöperatieve zonnevelden, coöperatieve windenergie, een warmtevisie-atlas per wijk en communicatieve en informatieve themabijeenkomsten houden.

Geen zorgen maken
Cabaretier Mark van de Veerdonk vermaakte het publiek met uiterst lachwekkende grappen, onder andere over wat de sprekers gezegd hadden over duurzaamheid. “Begin nooit je verhaal met een cartoon van Fokke en Sukke”. De Voorste Venne, voor de renovatie, noemde hij: “Het walhalla van de Co2-uistoot, waarover duurzaam geouwehoerd is”. Energiek Heusden kwalificeerde hij als een fossiele partij, vanwege de leeftijd van de vrijwilligers en God de Vader woont in Duitsland en heet BMW. De Brabander relativeert graag volgens Van de Veerdonk: “Maokt oe eigen geen zorgen, 2050!”

Dat zullen de meeste bezoekers van de thema-avond ‘Een duurzame toekomst’ niet doen, want het optimisme van de sprekers heeft ze waarschijnlijk aangespoord om buiten de geplande kaders te denken en als burgers eigen initiatieven te gaan ontplooien.

© foto Ad van Kessel
Meer nieuws