Langstraat Vandaag

250 zonnepanelen voor 22 personen op dak van sporthal De Kubus

Vrijdag 12 januari 2018 door redactie

Laat de zon nu maar schijnen op het dak van sporthal De Kubus in Oudheusden, waarop sinds kort 250 zonnepanelen van 22 personen liggen. Wethouder Mart van der Poel stelde donderdag 11 januari de zonnepaneleninstallatie officieel in gebruik. Hij prees het initiatief. “Als dit eenmaal werkt, dan gaan we door naar het volgende project, bijvoorbeeld elke kern een zonneweide”. Voorzitter Frie van Hulten van Energiek Heusden blikte kort terug op de 1,5 jaar voorbereiding van Zon op Heusden, vertelde dat het project aanvankelijk moeizaam op gang kwam, maar nu een succes blijkt te zijn. “Het is overgetekend en dat is vooral te danken aan de mond-tot-mondreclame”.   

Speciaal voor uitvoering van de zogenaamde ‘Postcoderoosactie’ is de coöperatie ‘Zon op Heusden’ opgericht. Mensen, zowel eigenaren van woningen als huurders, die geen geschikt dak voor het plaatsen van zonnepanelen hebben, kunnen van Zon op Heusden gebruik maken. Die gaat namelijk 1000 zonnepanelen op enkele daarvoor geschikte daken in de gemeente Heusden leggen. Nu de kop er af is met 250 zonnepanelen op De Kubus -wattpiek 270 per paneel-, gaat Zon op Heusden door met het leggen van 450 á 500 zonnepanelen voor geïnteresseerden in een nieuw postcoderoosgebied, namelijk op het dak van de Caleidoscoop in de wijk Vliedberg te Vlijmen.  

Voor deelname aan Zon op Heusden sluiten geïnteresseerden een overeenkomst met deze coöperatie. Secretaris Rinus Zebregts van Energiek Heusden daarover: “We hadden veel voorbeelden vanuit ‘Zon op Nederland’, maar we wilden zelf ook precies weten waar we mee bezig zijn en een goed project neerzetten, waarop de deelnemers minimaal 15 jaar feilloos kunnen vertrouwen.”

 

Verwachte opbrengst

Alle kleinverbruikers van stroom binnen een geselecteerd gebied (postcoderoos) komen in aanmerking om mee te doen. Ze kiezen het aantal panelen (minimaal 5) voor een bepaald bedrag en de coöperatie plaatst deze zonnepanelen op het geselecteerde dak binnen het postcoderoosgebied.

Deelnemers krijgen korting op de energiebelasting die ze betalen op thuis verbruikte stroom. De inleg per certificaat/paneel is € 210,- en de verwachte opbrengst per paneel per jaar bedraagt € 30,-. Voor een aantal personen uit het gebied rondom De Kubus voldoende redenen om deel te nemen.

 

Gemotiveerde deelnemers

Jan de Kruijf uit de Hoogstraat in de vesting staat genoteerd als de eerste deelnemer. Hij woont in een pand dat tussen de 300 en 400 jaar oud is. Vanwege het monumentale karakter mogen er geen zonnepanelen geplaatst worden. Hij heeft bij Zon op Heusden een contract afgesloten voor 14 zonnepanelen. “Ik vind het opwekken van duurzame energie een goede zaak. Dit is een mooie manier om daar een bijdrage aan te leveren. Je hebt er geen omkijken naar, wel de voordelen van en niet de nadelen. Het is een mooi initiatief.”

Het dak van het huis van Margriet Hidding in de Mgr. Van Kesselstraat in Vlijmen is wel geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. “Wij hebben een jaren 50-woning. Het dak aan de straatzijde ligt op het zuiden, maar ik vind zonnepanelen niet mooi. Daarom hebben wij gekozen voor meedoen aan het postcoderoosproject.” De familie Hidding heeft 10 zonnepanelen op de Kubus, maar nog geen idee of ze voldoende kWh’s opleveren voor hun eigen elektriciteitsgebruik. “Nederland moet van het gas af en in plaats daarvan steeds meer gebruik maken van elektriciteit”.

Arnold Versteeg is privé, maar ook als ondernemer met een bedrijf aan de Bakkersdam een groot pleitbezorger van duurzaamheid en groene energie. Hij woont in Oudheusden in een verbouwde boerderij, waarbij het lastig is om daar zonnepanelen op te plaatsen. Als privépersoon neemt hij nu deel aan het project in Oudheusden. “Ik was er als de kippen bij om 15 panelen af te nemen. Ik vind het ook wel stoer om vanuit mijn woonkamer mijn eigen zonnepanelen aan te kunnen wijzen. Dit project is ideologisch belangrijk, maar ook een goede investering. Je kunt je geld wel naar de bank brengen, maar beter kiezen voor iets duurzaams.” Ook al is je deelname aan Zon op Heusden met zonnepanelen op andermans dak niet direct zichtbaar, wel meedoen is zijn advies. “Denk breder”.    

Foto: Marian de Bonth
Meer nieuws