Langstraat Vandaag

120 deelnemers “Drunen Noord bespaart” hebben adviesrapport al in huis

Donderdag 28 april 2016 door redactie

Tijdens de Dromen.Doen.Heusden.-dag presenteerde Energiek Heusden het project “Drunen Noord bespaart”. Eigenaren van een woning gebouwd voor 1976 krijgen tegen een zeer aantrekkelijk tarief de mogelijkheid om hun woning te laten scannen door een energiedeskundige. Zo'n 120 deelnemers hebben inmiddels een adviesrapport op maat in huis. Drunen-noord bespaart’ wordt mogelijk gemaakt door Energiek Heusden, in samenwerking met de regio Hart van Brabant en de gemeente Heusden.

 

 “Ik vertrouw het echt wel”

Sinds 1 jaar woont Alette Bokma met haar 2 zonen en de hond in een huis uit bouwjaar 1962 in de wijk Drunen-noord. Ze heeft door Susteen een energieadvies laten opstellen en naar aanleiding daarvan worden binnenkort de spouwmuren van haar huis geïsoleerd en 12 zonnepanelen op het dak geplaatst. Naast meer wooncomfort en een hogere verkoopwaarde van de woning, levert het haar een besparing op in het eerste jaar van € 629,- en een rendement op de investering van maar liefst 11,8%. Waarom ze meedoet aan het pilotproject in Drunen-noord? “Ik vind het milieu heel belangrijk, maar mijn portemonnee ook.”

In Drunen-noord loopt een proefproject, waarbij eigenaren van particuliere woningen, die gebouwd zijn vóór 1976 tijdelijk de mogelijkheid krijgen om tegen een zeer aantrekkelijk tarief hun woning te laten scannen door een energiedeskundige. Susteen is het gespecialiseerde bedrijf dat bij de mensen thuis de woning bekijkt en aangeeft welke energiemaatregelen wenselijk zijn, wat het kost om de maatregelen uit te voeren en niet onbelangrijk, wat het oplevert. Naar aanleiding van de bevindingen wordt er een adviesrapport opgesteld. Het project is zo succesvol dat er extra geld beschikbaar is gesteld, het aantal deelnemers verhoogd is van 100 tot 140 en de inschrijvingstermijn verlengd is tot 1 mei, speciaal voor de allerlaatste beslissers.

 

Keukentafelgesprek

Alette Bokma is één van de 120 deelnemers die al een adviesrapport in huis heeft. Ze is behoorlijk milieubewust, maar vindt het ook van belang om op de centjes te letten. Vorig jaar heeft ze in haar ‘nieuwe’ woning de stalen kozijnen met enkel glas laten vervangen door houten kozijnen met HR++-glas. Ook de oude wasdroger is vervangen door een droger met warmtepomp (A++-label) en alle verlichting is warm-LED geworden, dus energiezuinig. Voor de energie-adviseur van Susteen betekende dat een keukentafelgesprek met een gemotiveerde klant en interessante woning.

Omdat er geen kruipruimte in de woning te ontdekken viel, is volgens Alette vloerisolatie niet mogelijk en dakisolatie vanwege technische beperkingen niet echt lonend, in tegenstelling tot spouwmuurisolatie en het plaatsen van zonnepanelen. “Hij gaf ook kleine nuttige tips”. Zoals? “Het aanbrengen van tochtstrips, die ik helemaal niet had. En ik zet de verwarming ’s nachts en overdag als ik werk op 16 graden en dat verschil met 21 graden schijnt te groot te zijn. Dus adviseerde hij om de verwarming naar 18 graden terug te zetten. Nog beter is om als ik thuis ben de verwarming op 20 graden Celsius te houden, maar ik heb het graag lekker warm. Dus dat gaat het niet worden. En hij gaf ook de tip om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en te zorgen dat er altijd goed geventileerd wordt, maar ook om te overwegen om de voegen in het metselwerk aan de regenkant van het huis te vervangen. En een rotte balk aan de voorzijde van mijn woning is echt dringend aan vernieuwing toe. Hij nam alle tijd om de dingen door te spreken en is dik een uur bezig geweest. Oh ja, ik kreeg ook nog het advies om mijn voordeur te voorzien van veilige sloten. Dat is toch aardig!”

 

Verstandig

Het advies resulteerde in een vrijblijvende offerte. Alette kan door Susteen de maatregelen laten uitvoeren, maar ook bij andere bedrijven offertes opvragen of bekijken of het in eigen beheer mogelijk is om zonnepanelen en spouwmuurisolatie aan te brengen. “Wat de prijs van de zonnepanelen betreft, viel het mij ontzettend mee. Ik heb al vaker naar zonnepanelen gekeken, maar dat kwam steeds duurder uit. Is het verstandig om meer offertes op te vragen? Ik weet het niet, ben goed van vertrouwen. Maar ik denk dat het in dit geval niet nodig is, want de gemeente Heusden is bij dit project betrokken, dus vertrouw ik het echt wel.”

 

Scherpe prijzen

Als de muren van de woning van Alette Bokma geïsoleerd zijn en de 12 zonnepanelen op het dak geplaatst zijn, dan levert dat volgens het rapport van Susteen de volgende resultaten op:

een besparing van € 629,- in het eerste jaar, een rendement op de investering van 11,8%, de woning is ongeveer € 5.100,- meer waard, een besparing van 150 m3 gas per jaar, een besparing van 2.651 kWh elektriciteit per jaar, het energielabel verbetert van D naar C, jaarlijkse CO2-uitstootreductie van 1.765 kg, minder koude straling van de muren en het huis is sneller warm.

Het geeft Alette Bokma om verschillende redenen dus een goed gevoel en juist daarom doet ze ook mee aan de regionale actie ‘Drunen-noord bespaart’.

Foto: Marian de Bonth

 
Meer nieuws